Шпионски войни в биатлона

Шпионски войни в биатлона

Публичните демонстрации на французина Мартен Фуркад срещу подозираните в системна употреба на допинг руски биатлонисти се оказват само върха на един айсберг от лъжи, подозрения и недоверие, който тежи като воденичен камък на зимен спорт номер 1 по зрителски интерес.

Публикация в чешкото издание sport.idnes.cz разпали отново духовете, които изглеждаха посмирени в последните дни, след помирителните жестове между Фуркад и лидера на Русия Антон Шипулин.

В текста се разказва, че федерацията по биатлон на Чехия е залята от анонимни заплахи от Русия, като под угроза е поставена безопасността на носителката на Световната купа Габриела Коукалова. Тя си е навлякла гнева с думите, че не вярва на нито един руснак след толкова много случаи на хванати с допинг.

"Автори на тези мейли са комплексирани хора, които се опитват да сплашат спортистите. Дори и тв коментаторът им Дмитрий Губерниев разпространява пропаганда в ефир", казва главният треньор на Чехия Ондржей Рибарж.

По време на световното в Хохфилцен Коукалова не е оставяна и за миг сама, а когато се прибира да почива винаги някой проверява дали вратата й е заключена добре.
На чешките биатлонисти е забранено да приемат храна, напитки, дори и вода от непознати от страх да не им бъде подхвърлен допинг. Дори и подаръците от феновете се предават на треньорите, които ги дават на ваксмайсторите или други членове на екипа, които не подлежат на допинг контрол.

"Руснаците от години играят с белязани карти. Как да им повярваме, че сега са се събудили и са станали честни", споделя треньорът на дамите Зденек Витек.
Двама треньори подготвят напитките, а по време на тренировките те никога не остават без надзор.

Публикацията веднага предизвика много остра реакция в Русия, където се нахвърлиха върху чехите.

"Небивалици, които излизат от рамките на здравия разум. За кого са заплаха тези чехи, че ще се занимава някой специално с тях. Вместо да пишат как например Коукалова се гримира преди старт тръгнали да си правят пиар на гърба на Русия. С едно нещо обаче съм съгласен.

Губерниев наистина прекалява. Не са си подали ръка Фуркад и Шипулин, ок,  кажи го веднъж, но не прави от мухата слон. Сега очаквам да започне да раздухва кампания за бойкот на бирата им", коментира четирикратният световен шампион Владимир Драчьов.

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти