Участвай в националното преброяване на феновете и спечели страхотни награди

Роси искал да избегне завръщане тип "Шумахер"

Роси искал да избегне завръщане тип "Шумахер"

Валентино Роси заяви, че част от причината да поднови договора си с Yamaha в MotoGP за нови два сезона, е, че не иска след няколко години да се завърне по подобен на Михаел Шумахер начин. Доктора ще кара своя М1 поне до края на 2020 година, когато ще е навършил 41 години.

Деветкратният шампион осъзнава, че с дължината на новия си контракт рискува в даден момент да загуби конкурентността си на пистата, но в същото време не иска да се откаже рано, а после да пожелае да се завърне. Италианецът направи съпоставка със седемкратния шампион във Формула 1 Шумахер, който се оттегли през 2006 година, а през 2010-а отново се качи в болида. По сходен начин приключиха кариерите си и старият враг на Роси в MotoGP – Макс Биаджи, както и Супербайк легендата Трой Бейлис.

"Видях много страхотни пилоти, които се отказаха при максимума на своята кариера като Шумахер, Биаджи или дори Бейлис. Така, че аз реших: искам да карам до края. Не искам в бъдеще да ми хрумне "защо да не се върна за още малко". Знам, че рискувам, но ако следвам тази логика, може би трябваше да спра преди шест, седем или осем години", сподели Валентино.

Той допълни, че с Yamaha са обмисляли и възможността да продължат контракта му само с една година: "Трябва да се мисли и за баланса на договорите на останалите пилоти. Всеки мисли за две години. Ако подписваш, трябва да бъде за две години". Италианецът вярва, че и други мотоциклетисти може да последват примера му и да карат отвъд 40-те си години: "Мисля, че всички останали пилоти са способни да поддържат топ ниво и след 40-те. Физически, ако си силен, можеш да продължиш. Зависи от твоята мотивация и начина ти на живот".

 

Последвайте канала ни в

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти