Григор Димитров: Талантът не печели мачове

Григор Димитров: Талантът не печели мачове

След много силния край на 2017-а година от Григор Димитров се очакваха големи неща през настоящия сезон. Той започна годината като номер 3 в света, но нещата не се развиха според неговите очаквания. През четиригодишния период, в който той работи с Патрик Муратуглу Димитров разбра, че талантът е опасно нещо, тъй като може да накара един спортист да си мисли, че може да успее без да положи достатъчно труд.

"Мислиш си, че само талантът може да ти печели мачове, но е много по-различно”, сподели Григор, който се подготвя за участието си на Мастърса в Торонто. - Аз никога не гледам по този начин на нещата. Да, вероятно съм талантлив, но талантът не ти носи победи. Помага ти, но не печели мачове".

"Може да ти помогне да спечелиш два, три, четири мача, но толкова. Ако искаш да си шампион от Големия шлем, да си номер 1 в света, има много други неща, които трябва да правиш, за да стигнеш до това ниво", допълни тенисистът.

Миналия август Григор спечели първата си титла от сериите Мастърс в Синсинати, а през ноември стигна до най-голямата титла в кариерата си, след като триумфира на Финалите на ATP в Лондон. Много точки, които има да защитава в тази част от сезона правят следващите турнири решителни за него.

"Зависи върху какво се фокусираш, коментира Димитров. - Аз никога не съм бил от тези играчи, които се концентрират върху парите от наградни фондове и точките. Винаги се насочвам към позитивите. Беше тежко да загубя в първия кръг на "Уимбълдън", но трябва да извадя позитивите от тази негативна ситуация. Знам, че това е едно от най-трудните неща в тениса - да останеш позитивно настроен след загуба.

Всеки мач е много важен за мен в момента. Не се опитвам да се върна до номер 2,3 или 4 в света. Концентриран съм върху голямата картина и нещата, които искам да подобря. Понякога два-три мача могат да обърнат нещата. Ако останеш спокоен и правиш правилните неща, не знам кога ще се променят нещата."

Още от Тенис

Виж всички