Президентът на ГФС и гражданите на Аугсбург не са на страната на Йозил

Президентът на ГФС и гражданите на Аугсбург не са на страната на Йозил

Президентът на Германския футболен съюз (ГФС) Райнхард Гриндел призна, че е допуснал грешки в комуникацията и представянето на ситуацията около снимката на Месут Йозил с турския президент, но отхвърли обвиненията в расизъм. В неделя Йозил обяви, че приключва кариерата си в националния отбор на Германия заради историята със снимката, като критикува федерацията, нейният ръководител Гриндел, феновете и медиите, че имат двоен стандарт към хората от турски произход. Още веднъж той се изказа в подкрепа на направената снимка с Реджеп Тайип Ердоган, а реакциите затвърдили впечатлението от анторитаризма, който властва в Германия.

"Съжалявам, че ситуацията придоби расистки привкус. Ние в Германския футболен съюз никога не сме подкрепяли подобно поведение, както и аз лично. Затова не приемам подобни обвинения", заяви Гриндел.

Малко по-рано вестник Аугсбургер Алгемайне Цайтунг публикува резултатите от поръчано от тях изследване по същия казус. Допитването е направено сред читатели на вестника и случайно подбрани граждани с въпрос: Има ли расистки момент в отношението към Месут Йозил?

Две трети от анкетираните или точно 66,6 процента смятат, че критиките към Йозил нямат нищо общо с произхода му, а са плод на слабата му игра. Една трета или около 28,7 процента смятат, че турският му произход влияе, а 4,7 на сто нямат мнение.

Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от Футбол свят

Виж всички