Шефовете на германския футбол поеха част от вината по случая "Йозил"

Мощните упреци на Месут Йозил към властимащите в Германия предизвикаха редица изказвания и мнения. Вече бившият национал на Бундестима заяви, че е третиран като “германец, когато печелим, и като имигрант, когато губим”. От Германския футболен съюз (DFB) пуснаха официално становище по темата. Тезата на тяхната позиция е, че футболът и като цялo страната се стреми да защитава човешките права без значение от произхода и вярванията на хората. Шефовете на DFB поеха част от вината за разразилия се скандал след снимката на Йозил и Илкай Гюндоган с турския президент Реджеп Ердоган.
“Многообразието е сила - не само във футбола, и затова нашите усилия за интеграция са изключително важни на всяко ниво. От най-ниските нива чак до представителния отбор много футболисти с чуждестранен произход са част от националните гарнитури. Ние играем и живеем заедно с различните си корени, религии и култури. Това, което трябва да ни свързва, и на терена, и извън него, е уважаването на човешките права, което е строго записано в нашата конституция, свободата на изразяване, свободата на медиите, толерантността и феърплея”, пише в съобщението, публикувано в официалния сайт dfb.de.
“Снимките с турския президент Ердоган повдигнаха въпроси за много хора в Германия. Ние сме самокритични, осъзнавайки, че DFB участва във всичко това в опит да се справи с въпроса. Също така съжаляваме, че Месут Йозил, за разлика от Жером Боатенг, се е почувствал незащитен и неподкрепен, когато е бил нападнат на расистка основа. Все пак беше важно за Месут Йозил, както и за Илкай Гюндоган преди това, да осигури отговори за снимката без значение от представянето на Германия в Русия. В Германия ние печелим заедно и губим заедно”, заявиха от Германския футболен съюз.
Съобщението завършва със следните думи: “DFB съжалява за решението на Месут Йозил да се откаже от националния отбор. Това няма да въздейства на асоциацията да продължи успешната си работа за интеграция”.
Следвай ни:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички