Магдалена Малеева: Стереотипът в България е потресаващ

Магдалена Малеева: Стереотипът в България е потресаващ

Малко преди началото на "Ролан Гарос" Магдалена Малеева изнесе лекция в Париж на конференция на Женската треньорска тенис асоциация (WTCA). Българската тенис легенда говори заедно с майка си Юлия Берберян, като това беше един от акцентите на събитието. Бившата номер 4 в света отдели време за Sportal.bg. Тя разказа как е минало събитието и говори за това как се възприемат жените в тениса.

"Тази организация е създадена от две бивши тенисистки и идеята е да се окуражават жените треньори, тъй като в тениса, както и в другите сфери на живота, мъжете са много повече", обяснява Маги. "Има причини да има по-малко жени треньори. Това започва от много отдавна. Има по-малко момичета, които спортуват, има много по-малко момичета, които играят тенис. Аз това го осъзнавам все повече, когато ходя по треньорски конференции. Най-шокиращо беше преди две години, бях в Антверпен на конференция на Тенис Европа. Бях единствената жена между 300 мъже. Това е доста стряскащо и тъжно. Затова е много важно да има жени треньори, защото момичетата и момчетата трябва да виждат такива примери за поведение, които са жени, за да има на кой да подражават.

Затова тази тема ми е приятна. В нашия клуб също имаше много повече мъже треньори, отколкото жени. Сега са горе долу почти наравно. Тъй като в моето семейство жената е била силната, аз не съм свикнала с този сексизъм в тениса. Сега го осъзнавам. Затова ми беше приятно да отида на тази конференция. Имаше и страхотни мъже треньори, които говориха на тази тема и говориха как трябва да се промени. Това бяха ръководителите в академиите на Жустин Енен и Ким Клайстерс. За мен е доста полезно да слушам тези неща заради нашия клуб, защото доста неща подобряваме. Когато ходя по такива места, ми е много приятно, защото виждам, че сме на прав път и правим стъпките полека-лека да работим по-добре”, разказа Малеева.Тя сподели, че майка й Юлия Берберян е предизвикала фурор на конференцията, като всички още недоумяват как може да изведе три дъщери до елита на тениса: "Нашата тема беше: "Как се създават шампиони?" Майка ми, тя говори страшно добре, много интересно, пълна е с истории. Тя получи страшно много аплодисменти, след това всички искаха да се снимат с нея. Наистина, това, което ние сме постигнали, е невероятно и малко бързо се е забравило. Не че някой трябва да го помни. Там имаше много треньори, родители. Всеки се чуди как да си направя от детето шампион. Тя доста ги приземява. Няма една формула, изисква много труд, дисциплина, жертви. Нямаш гаранции, но това ни беше темата. През нашите лични истории да разкажем какво прави един тенисист успешен."

Маги разкри, че е разочарована от отношението на хората към жените треньори: "Повечето жени разчитат на мъже. Много от рано се внушава на момичето, че то трябва да тренира с мъж. Това, че някой е физически силен и играе добре, не го прави добър треньор. Даже напротив. Той няма никаква представа какво е да играеш мач. Няма никакъв житейски опит. Повечето момчета са много млади. Не могат да бъдат ментори на момичетата изобщо"."Имаме тази идея, която обсъждахме с Женската тенис асоциация (WTA). Много от нас, като бивши състезателки. На тази конференция беше Ноел Ван Лотум, тя има малка академия, Наталия Медведева, която в Украйна се занимава с тенис. Много от нас се занимават с някакъв вид треньорство, както Жустин Енен и Ким Клайстерс. Говорихме като начало да има една база данни къде са бившите тенисистки, какви академии имат, за да може, ако някой иска да потърси тази помощ, по-лесно да я намира. При нас ценното е, че първо сме били в тези ситуации, второ, че сме жени и малко повече можем да сме съпричастни към преживяването на момичето и трето - някак вече сме между 30 и 45 години. Имаме житейски опит, имаме деца, имаме съвсем друга перспектива. Така че можем да бъдем много ценни", допълва Малеева.

Тя разкрива, че много често родителите се насочват към мъже треньори, тъй като имат грешни представи. "От доста хора има разбиране, че този проблем съществува. От страшно много хора няма. Стереотипът в България е потресаващ. Ние имаме в нашия клуб няколко страхотни треньорки, но родителите са убедени, че ако детето им отиде при мъж, ще има повече дисциплина. На мен това ми е толкова смешно. Има момчета, които нямат представа какво да правят, но само защото си мъж има един такъв стереотип, че този човек ще е силен, дисциплиниран, ще го смачка детето и то на нещо ще се научи.

Така че това на мен ми е забавно, смешно, но понякога е обидно за жените треньори, които са вложили страшно много усилия в някое дете. То е на 10 години, напреднало е, развива се добре и родителят преценява, че трябва вече да мине към мъж, защото жената какво може да направи - да го разлигави. Има кауза в това да се променя този стереотип.

ЕМИЛ ЯНЧЕВ, Париж

Гледайте всички най-вълнуващи тенис двубои от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP CUP, ATP Finals и Next Gen, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Още от Тенис

Виж всички