Маги Малеева: Спрях в точния момент и минах към следващата част от живота си

Маги Малеева: Спрях в точния момент и минах към следващата част от живота си
Магдалена Малеева сподели, че българските тенисисти рядко я търсят за съвети. Преди десетина дни тя бе в Париж за треньорска конференция. След нея бившата номер 4 в света коментира пред Sportal.bg различни теми, свързани с тениса.

На въпрос дали българските тенисисти се обръщат към нея за съвети, тя заяви, че това се случва рядко. "Не ме търсят много. Ако някой ме потърси, си приказваме, тренираме. Не ми е неприятно, че не ме търсят. Понякога се случва. Има едно такова отношение, то не е само в България, то е абсолютно навсякъде. Ти си играла преди 15 години, сега нещата са други. С много хора говорих в Париж. Нещата не са се променили толкова. Или не са се променили за нещата, за които бих могла да помогна", споделя Маги.

"От друга страна аз не бих могла да инвестирам време, защото да помогна на някой, си трябва ежедневна работа и много строга ежедневна дисциплина. Не говоря за дисциплина на тренировките. Много често трябва дисциплина в самия мач. И ти трябва да си там със състезателя на мача. Много голяма част от работата е тогава, по време на мачовете. Така че аз съм винаги готова за разговор. Понякога ме търсят, но усещам това отношение - от мъжете няма никакъв респект, което ми е много смешно. Жалко за тях.

При родителите пък има това мислене, че аз съм играла отдавна, а то не е толкова отдавна. Единият проблем е, че родителите са много нетърпеливи, искат много бързо резултати. За да е успешно някакво начинание, трябва когато вземеш някакво решение да се придържаш към него. Има хора, които са ме питали някакви неща, аз казвам какво мисля и те искат след един месец детето да е шампион. Това е друга причина. А пък и аз нямам търпения някои хора да ги убеждавам, че съм права. Мога да кажа какво мисля. Който иска приема, който не иска…", коментира Малеева.

Маги сподели, че изпитва приятни емоции, когато се завръща на място като "Ролан Гарос": "Мина време. В началото ми беше доста по-емоционално. Мисля, че спрях в точния момент и се чувствам добре. Има емоции. С майка ми си ги спомняме мачовете един по един. Кой къде е играл. Тя такива смешни случки ми разказа. Някои дори и аз не ги знаех. Онзи легендарен "Ролан Гарос", в който Мануела и Катя падат на четвъртфинал в три сета. Ако са продължили, са щели да играят в различни полуфинали. Катя губи от Новотна, а Мануела губи от Селеш, след като води с 4:1 в третия сет.


Припомняхме си някакви такива неща, но с приятно усещане - преживяли сме го, справили сме се. Имаме нов живот. Това ни изглежда като преди 10 живота. Говорих с доста треньори, че тенисистите играят много дълго сега. Причините са различни, но много хора не успяват да се разделят с това нещо. Много хора не си намират друго призвание след това. Аз съм просто доволна, че го приживях това, то не е никак лесно. Нямам много съжаления и съм минала към следващата част от живота си.

Активният живот на Малеева в България не й позволява да гледа много тенис, но го прави всеки път, когато има възможност. "Интересно ми е завръщането на Серина Уилямс и Виктория Азаренка след майчинство. Дали, имайки дете, си малко по-спокоен и имаш малко по-различна перспектива, но това само те могат да го кажат. Аз мога да кажа, че от малкото състезания, в които играх, след като родих, пак страшно много ми се искаше да побеждавам, пак се ядосвах, че правя тъпи грешки. Мисля, че те ще си бъдат същите, когато са корта", споделя тя.

"Много ми е интересно да гледам женски тенис. Мисля, че основната промяна е, че се удря доста по-силно и нивото на вторите сервиси е по-високо. Играта не се е променила толкова, но е по-физическа. За съжаление, ако я няма Серина, ги няма тези личности, които хората търсят. От друга страна, когато ги има личностите, има критики - защо няма по-голяма конкуренция и защо се говори за двама-трима. Така че при всички варианти ще има недоволни хора."Няма сега изявен лидер при тенисистките. Прекалено често се сменят, но такава е играта в момента. Много са равностойни. А пък при мъжете това поколение, което го има. Много ми е интересно какво ще се случи, когато се оттеглят Роджър, Надал, Мъри и Джокович. Следващите са много добри тенисисти, но не са тези харизматични личности. Това са случайностите на историята. Както САЩ имаше Агаси, Къриер, Сампрас. Това поколение се оттегли и сега е страшна дупка.

Такива четирима в едно поколение е уникално и необяснимо. Според мен, каквито и да е програми да правиш, каквито и федерации, каквото и да се случва, това са уникални ситуации, които само може да се надяваме да се повторят", допълни Маги.

Последните две години Малеева се включи в държавните първенства по тенис. Тя обясни причините за това: "Сложно е. Доставя ми удоволствие. Искам да бия всеки път. Аз не винаги обичах да играя тенис. Искам да си докажа и да се науча, че тенисът може да е нещо приятно и много готино."

ЕМИЛ ЯНЧЕВ, Париж

Гледайте всички най-вълнуващи тенис двубои от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP CUP, ATP Finals и Next Gen, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Още от Тенис

Виж всички