Даниел Валверду пред Sportal.bg: Трябва да сме търпеливи, резултатите ще дойдат

Даниел Валверду пред Sportal.bg: Трябва да сме търпеливи, резултатите ще дойдат

Треньорът на Григор Димитров Даниел Валверду направи анализ на периода, в който работи с българската тенис звезда. Бившият наставник на Анди Мъри и Хуан Мартин Дел Потро говори пред Sportal.bg за това как се развива процеса, по който работи с Григор и е оптимист, че той е на правилния път и може да постигне по-големи неща.

Валверду работи с Димитров от около две години. Той даде оценка на този период. "Определям го като изключително позитивен. Напреднахме много след първата година работа заедно", коментира специалистът пред Sportal.bg. - Сега сме в позиция, в която се опитваме да постигнем големи неща. Тези последни 5% са най-трудни. Той се справи много добре на над 90%, но когато се опитваш да достигнеш върха става още по-трудно.

Това е причината прогресът сега да е по-бавен в сравнение с началото, когато беше доста по-бърз. Давървим напред, става по-голямо предизвикателство. Трябва да останем търпеливи и да вярваме в процеса, който като отбор, сме преценили, че е правилният за Григор. Ако продължаваме да правим правилните неща, нямам съмнения, че резултатите ще дойдат."


За венецуалеца моментът, който му носи най-приятен спомен, откакто работи с Григор, не са титлите в Синсинати и Финалния Мастърс в Лондон, а играта му в Австралия миналата година.

"Ако трябва да бъда честен... Лондон е резултат от няколко добри месеца през годината. Знаех, че резултатите ще дойдат и това се случи в Синсинати и Лондон. За мен моментът, който изпъква, е Австралия миналата година, начинът, по който игра там, защото беше скоро, след като бяхме започнали да работим заедно. Бяха минали само четири месеца. Да видя, че той вече се чувства конфортно на корта. Да играе умно, а не да изглежда объркан на корта, което се случваше, когато започнахме да работим заедно. За мен това беше най-хубавият период, откакто сме заедно", сподели Валверду.

Даниел разкри и какъв е планът за тази година: "Да се представи добре в турнирите от Големия шлем. Да остане в топ 5 на света. Ще се опитаме да натиснем следващите шест месеца. Началото на годината беше малко колебливо. Мисля, че резултатите на клей са добри. Нямаше късмет в Мадрид и Рим, като трябваше да играе срещу много сериозни съперници още в първия кръг. Тези мачове, ако са в третия, четвъртия кръг, са напълно различни, защото вече си в ритъм.

През март можеше да играе по-добре, но още се възстановяваше от заболяването, което получи в Ротердам и това понижи нивото му. Григор вярва в процеса, тренира и прави правилните неща. Просто е въпрос на време преди да дойдат резултатите."

Валверду обясни и как изглежда толкова спокоен на корта по време на двубоите на Григор: "Видял съм достатъчно, за да знам, че не мога да направя много. Единственото, което мога да правя, е да го подкрепям."

ЕМИЛ ЯНЧЕВ, Париж

Гледайте всички най-вълнуващи тенис двубои от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP CUP, ATP Finals и Next Gen, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Още от Тенис

Виж всички