Наско Сираков: В Левски 10 години надуват и пукат балона, защото не могат и не знаят!

Наско Сираков: В Левски 10 години надуват и пукат балона, защото не могат и не знаят!

Легендарният Наско Сираков рядко говори, но когато го направи, казаното от него се коментира дълго време. Вълка, както е наричан емблематичният голмайстор, не спести критиките си по адрес на старши треньора Славиша Стоянович, финансовия директор Красимир Иванов, собственика Спас Русев и изповядваната от тях визия за развитие на "синия" клуб. Сираков засегна всички злободневни теми, които вълнуват "Синя България".

- Господин Сираков, при последното ви интервю Левски беше с две точки пред Лудогорец, предстоеше директен сблъсък и се говореше за титла. Сега за какво ще говорим?

- Вярно е, че говорихме за евентуална титла, но ако сте чели внимателно, ще видите, че още тогава предупреждавах, че нещата няма как да се случат, ако отборът не подобри играта си в защита. И се оказах прав.

- Защо Левски се срина толкова рязко?

- Нищо ново под слънцето. Ние този филм го гледаме вече 10 години. Надува се един балон и накрая се пука. С изключение на сезона, когато беше Люпко Петрович, който макар и с по-слаби футболисти удържаше фронта, защото си разбира от работата. Но, разбира се, клубът направи всичко възможно, за да го накара да си тръгне. И виждаме резултатът какъв е. Как да не се сринат, когато този отбор няма никакъв игрови стил, не е научен на елементарни неща и няма никаква организация в играта. Не може да си бил преди един месец на върха и в рамките на 60 дни да се сринеш така чутовно. И не приемам оправданията за контузени футболисти и подобни глупости. Не може да се оправдаваш с къса скамейка, при положение че в съблекалнята на Левски се събличат 35, повтарям 35 футболисти, на които се раздават огромни суми за заплати. Този номер не минава.

- Умората фактор ли е в случая, защото и подобни реплики се прокраднаха?

- Каква умора, за целия сезон Левски ще има 40 мача?! В Европа рано ни приключиха, за Купата на България също изиграхме два мача и отпаднахме. Остана само първенството. Смешно е да имаш 35 футболисти и да се оправдаваш с умора за 40 мача. Отделно имаш и няколко паузи заради националните отбори... Къде се натрупа тази умора?! Още не е минало и половината първенство и си на 10 точки зад лидера, след като си бил с две съвсем доскоро. Не може след един мач с Черно море така да се сринеш, при положение че подписваш договори за невероятни суми. Чувам, че Габриел Обертан сега щял да взима по 45 000 евро на месец, което е футболно престъпление спрямо Левски! Разбирам да прави разликата, но да попитам - Обертан показва ли и носи ли на Левски позитиви, които струват 45 000 евро на месец?!

79 Берое - Левски

- Откъде идва този дисбаланс в Левски. Постоянно идват играчи на всеки шест месеца, но всеки следващ треньор иска нови?

- Защото не знаят какво правят, не разбират материята. Сега взимат Николай Михайлов, а в същото време имат петима вратари! Да, Ники със сигурност е по-добър от всички взети накуп в момента, но какво правиш с шестима вратари?! Защо не освободиш трима от тях? За какво плащаш заплати? Другото, което е - имат петима нападатели, трима, от които са чужденци, обаче ще търсят нови...

- Само за неразбиране ли говорим или има и нещо друго, защото и на най-слабия математик няма да му излязат сметките?

- Убеден съм, че е само това. Не знаят и не разбират. И как да разбират, след като никой от управляващите в клуба хал хабер си няма от футбол. Кой да контролира нещата? Директорът с декларациите ли? Другото, което ме смущава е, че онзи ден чета, че Славиша Стоянович отишъл да обсъди селекцията с Красимир Иванов. Ама какво ще обсъждаш футболно с Красимир Иванов? Да, говорете си, ако искате, няма нищо лошо, но той може да ти дава съвети за телевизори, перални, но не и за футбол. За какво говорим...

29 "Сините" и еfbet обявявиха нов договор

- Това ли е проблемът на Левски - липсата на клуб?

- За какъв клуб говорим, след като доскоро дори нямахме косачка за тревата. Напълно сериозно. Няколко месеца ползваме косачки назаем, защото нашата се е счупила и няма с какво да се коси. Накрая купуваме косачка и викаме медиите да я видят и да кажат "вижте как се развива Левски"... Да не се окаже само, че и косачката не сме платили и да дойдат от фирмата да си я вземат, че и дело да заведат.

- Толкова ли е зле положението?

- Това, което ме притеснява, е, че тези задължения се трупат на гърба на Левски. Защото тези, които са сега на "Герена”, днес са тук, но утре ги няма, само че задълженията остават и ще тежат като воденичен камък на Левски.

- Идентична ли е ситуацията с ЦСКА. Възможно ли е Левски да го сполети подобна съдба?

- Разбира се, защо да не може? Чакайте малко, наскоро изпълнителният директор каза, че за първи път от години клубът бил на плюс. Само че аз съм управлявал този клуб и си имам понятие как стоят нещата. Как ще излезеш на плюс, след като не продаваш играчи, няма те в европейските турнири, нямаш и достатъчно приходи от билети. Да речем, че тв правата и билетите за година ти носят 1 милион, какво обаче остава с останалите 7-8 милиона? Откъде идва този приход, тази печалба. Да, ако имаш 20 мощни спонсора, които се избиват да ти дават пари, може, но ситуацията не е такава... Дай Боже, да е така де, но тогава да обяснят откъде идва този плюс и от какво, за да знаят хората. Защото при Тодор Батков, добър или лош няма значение, но феновете постоянно питаха откъде идват парите. Дойде обаче Иво Тонев, питаха и там известно време, но след това престанаха. Защо?

- Лични дивиденти за определен кръг от тях?

- Не вярвам. Вижте, за един клуб е задължително да има добра комуникация с привържениците си. Няма нищо лошо и е хубаво дори те да бъдат обвързани с клуба под някаква форма, но и да не забравят да са коректив. Да покажат, че не са съгласни, когато нещо не е както трябва. На мен и Стоилов ни викаха "Оставка" за един загубен мач с ЦСКА и подчертавам, в Левски трябва да е така, за да има високи стандарти. А сега мълчание... Вярно, че вече ходят по 500 човека, но все пак.

- За три години за клуба са похарчени над 40 милиона лева, но успехите липсват. Защо?

- По-малко са, защото Спас Русев дойде в началото на септември 2016 година. Както и да го погледнеш това са около две години и половина. Нямат успех, защото не знаят какво да правят, защото не разбират, пак казвам. Не може Спас Русев да прави селекцията в Левски от година и половина и да казва кой да се вземе, а изпълнителният директор да ходи да се снима с футболист при изходящ трансфер. Това го няма никъде. Тотално безхаберие! Другото е, че тръгват да предлагат да преподписват с играчи през октомври и ноември, на които договорите им изтичат лятото. Ще подпишат, ама друг път. Футболистът знае, че след един месец може да си преговаря, с който си поиска, пък ти го карай да преподписва. Оставяме настрана факта, че се предлагат договори на футболисти, които нямат ниво за Левски, че даже и пари отгоре им даваш, и те пак не искат да останат. Е, за какво са ти хора, на които не им се играе в Левски? Да не говорим, че трупат задължения, слагат си своя подпис и печат, че клубът дължи пари, а после завеждат контрадело, затова, че хората си искат дължимото...

- Пращахте ги при юношите или да гледат видео по ваше време. Казвам го, защото преди малко четох, че същото го очаква и Рабио от ПСЖ...

- Ама аз това, за да го направя, съм го видял отнякъде. Това е практика от много време насам в цяла Европа. Не съм измислил топлата вода, въпрос на контакти и събиране на нужната информация е. Като не иска да подписва, довиждане и това е.

- Защо различните ръководства не искат да върнат Наско Сираков на "Герена"? Преди време Спас Русев каза, че мястото ви е на трибуните, и че се учудва, че легендите воюват помежду си.

- Аз с никого не воювам, а това, че някои хора така приемат нещата, които говоря, е абсолютно техен проблем. Не влизам във войни, но не ме е и страх от тях, защото в повечето случаи ги печеля. Това, че някой се обижда от това, което казвам, е съвсем друго. Нямам нищо против никого в личен план. И преди съм казвал - аз през годините съм си спечелил правото да говоря и да си давам оценката за Левски, защото съм замесен пряко в 11 титли като футболист и ръководител. Най-лесно ми е сега с теб да направим едно интервю от типа цветя и рози, в което да призова за време и подобни тъпотии, но това значи да излъжа. Както правят доста хора на "Герена", които си стоят 10 години и наблюдават провала на Левски.

- Вярвате ли, че Павел Колев може да реформира Левски?

- Стига да му развържат ръцете и да получи достатъчно правомощия. Ако това стане, нямам никакво съмнение, защото Павката е човек с мащабно мислене и знания и няма да има проблем в реорганизацията и структурирането на клуба. Въпросът е какво правим, ако например влезе и скастри Габриел Обертан в съблекалнята и му наложи някаква санкция, а французинът се обади на Спас Русев да се оплаква и наказанието се отмени?

- Опциите са две - да си тръгне или да се превърна в част от общата картина...

- Ако ще се стига до такъв момент, по-добре въобще да не приема работата.

79 Берое - Левски

- Последно - колко голяма е вината на Славиша Стоянович?

- Голяма е! Той е човекът, който отговаря за облика и визията на отбора. Тези неща ги няма в отбора, да не говорим, че съм ужасен от това, че нападателите в Левски не помагат и не знаят да помагат в защита. Това е работа на треньора. Има го и другия момент. Да иска да го правят, а те не го слушат, което означава, че не го броят за жив...

Иван Тепавичаров, "Топспорт"

Следвай ни:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички