Защо Ман Сити може да бъде изритан от ШЛ

Защо Ман Сити може да бъде изритан от ШЛ

Ръководителите на европейския футбол достигнаха до начално заключение по темата с изтеклата информация за вътрешната кореспонденция на Манчестър Сити: клубът е заблуждавал УЕФА по отношение на своите финанси. Предвид правомощията на европейската централа да изхвърля клубове от Шампионската лига, последствията за шампиона на Премиър Лийг могат да се окажат доста тежки.

Чрез публикуваните от германското списание „Шпигел” миналия месец вътрешно клубни имейли в Сити, УЕФА откри величината на мащабите на схемите за прикриване на истинския източник на приходи в опит за покриване на изискванията по регламента за Финансовия феърплей (ФФП). Това каза пред Асошиейтид Прес човек с пряко участие в ситуацията, който пожела анонимност, тъй като не е оторизиран да я коментира публично, докато УЕФА разглежда случая.

Манчестър Сити бе превърнат в сила в английския футбол в десетилетието след закупуването на клуба от шейх Мансур бин Зайед Ал Нахян – вицепремиер на ОАЕ и член на кралската фамилия на Абу Даби, като спечели три титли в Премиър Лийг от 2012 г. насам. Неограниченото харчене за трансфери обаче получи рестрикции от европейската футболна централа, без значение от състоянието на клубните собственици.

Сити вече бе получил наказание от УЕФА за нарушаването на ФФП, като през 2014 г. постигна споразумение да плати глоба, вместо да бъде изхвърлен от Шампионската лига за изкуствено издути спонсорски сделки с компании, свързани с клуба или неговите собственици.

От УЕФА публично казаха миналия месец, че доказателствата от Футбол Лийкс може да доведат до повторно отваряне на казуси от миналото. Нашият добре осведомен източник каза, че е доста вероятно публикуваните информации да бъдат използвани за преосмисляне на искреността на клубните директори и за основа на преценката дали Сити е спазил рамките на ФФП за настоящия тригодишен мониторингов период.

Това покрива и 2015 г., когато според публикуваните от „Шпигел” вътрешни имейли в манчестърския клуб се показва манипулирането на спонсорски приходи от Етихад Еъруейз – държавната авиокомпания на Абу Даби, която плаща за използването на името си за стадиона и тренировъчната база, както и за поставянето му на фланелките. Казва се, че това генерира годишно по 67,5 млн. паунда за холдинговата компания – финансираната държавно Абу Даби Юнайтед Груп, която е препратила обратно 59,9 млн. паунда към „Етихад” според написаното от финансовия директор на клуба Хорхе Чумийяс в имейл до клубния директор Саймън Пиърс.

Предвид новите разкрития президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви, че има „публичен интерес” към изтеклата кореспонденция, при все че стои на дневен ред и въпросът как тази информация е била прихваната. „Преценяваме ситуацията. Имаме независим орган, който работи усърдно, и много скоро ще имате отговорите за това какво ще се случи в този конкретен казус”, каза Чеферин в понеделник.

От „Етихад” не оспорваха автентичността на който и да е от публикуваните от „Шпигел” имейли и оставиха единствено мениджъра на своя отбор Джосеп Гуардиола да коментира скандала публично. „УЕФА прави каквото според мен трябва да прави – каза той след победата с 1:2 над Уотфорд във вторник. – Ако открие нещо, ние от клуба ще излезем с изявление и аз много бих искал да го сторим, защото ще знаем къде точно стоим.”

Финансовият феърплей бе знамето като политика на бившия президент на УЕФА Мишел Платини и бе въведен в пика на световната финансова криза в опит да направи клубовете самодостатъчни и зависими единствено от своите приходи.

След юли 2011 г. евроцентралата прави мониторинг на всички клубове, участващи в двата нейни турнира. Първият период за следване на рамките на ФФП бе 2011-2013, когато на собствениците се позволяваше да покриват загуби в размер общо до 45 млн. евро за трите години.

Изтеклата информация показа как според имейли от 2013 г. Сити се е опитал изкуствено да завиши своите приходи, в един случай с цели 30 млн. евро. Според „Шпигел” Абу Даби Юнайтед Груп е изпращала пари към кухо дружество, специално създадено да купува имидж правата на играчите и да ги използва в маркетингови кампании.

Има и други примери как шейх Мансур може да е бил източникът на спонсорски приходи за държавни компании на Абу Даби, един от тях е инвестиционната фирма Аабар. „Шпигел” цитира имейл от 2010 г. към Аабар от вече споменатия директор на Сити Пиърс, който работи и за специализираната държавна съветническа агенция за политика на Абу Даби: „Както обсъждахме, прякото годишно задължение на Аабар е да осигурява 3 млн. паунда. Останалите изисквани 12 милиона ще дойдат от алтернативни източници, осигурени от Негово Височество.”

Виждането на вътрешната кореспонденция в Сити даде на УЕФА по-добра представа за поведението на клуба и неговите ръководители. Имейл от 2014 г. от клубния адвокат Саймън Клиф към колега показва празнуване на смъртта на един от водещите следователи по ФФП: „1 падна, 6 остават.”

Европейската централа изследва възможността да отвори дисциплинарно разследване спрямо определени личности на „Етихад”, замесени в опитите да бъдат представени изфабрикувани финансови показатели на ФФП следователите. Това твърди друг добре осведомен наш източник, който пожела да запази анонимност, тъй като не е оторизиран публично да обсъжда казуса. Същият не посочи и конкретни имена.

Предизвикателство пред УЕФА е да накара Сити да осигури информация от свързани компании в Абу Даби, които се сочат от публикуваните в „Шпигел” информации като фундаментални инструменти за вкарването на клуба в рамките на ФФП. От „Етихад” упорито и с постоянство отказват да отговарят на конкретните обвинения от изтеклите имейли, като срещу цял един месец обсипване с негативни заглавия коментират само с това: „Опитът да се навреди на репутацията на клуба са организирани и очевидни.”

От Сити обаче нямаха такива задръжки, когато трябваше да използват своя официален уебсайт, за да хвърлят сянка върху репутациите на други клубове относно способността им да спазват изискванията на ФФП. В секцията „Медиен мониторинг” на сайта на „гражданите” биват цитирани неподкрепени с факти новинарски материали, включително твърдение от 2016 г., че „Интер търси начини да заобиколи ФФП”, както и спекулация от тази година, че ако Пари Сен Жермен „се разкрие, че е нарушил нормите на ФФП, е изправен пред изритване от Шампионската лига”.

Същите тези страници на уебсайта бяха моментално изтрити, след като от Асошиейтид Прес потърсихме Манчестър Сити за коментар.

Роб Харис, „Асошиейтид Прес”

Още от Футбол свят

Виж всички