Тихомир Иванов пред Sportal.bg: Радвам се, че конкуренцията е със силни резултати

Тихомир Иванов е най-силният роден състезател в скока на височина при мъжете в последните години. Талантът от Плевен е финалист на всеки голям форум, на който участва от няколко години. Премина и границата от 2.30 метра на открито, а тази зима отново се върна на познатата си висота, след като получи контузия в края на летния сезон на 2017 г. и възстановяването му отне по-дълго време от очакваното. Иванов, който завърши четвърти на Европейското в зала в Глазгоу в началото на март, даде ексклузивно интервю за Sportal.bg.

15 Част от атлетите се прибраха

“Имаше някакви разочарования след Европейското, но все пак съм доволен, че се върнах в сектора. За нас това беше най-важното - че цялото това нещо с контузията се случи две години преди Олимпиадата, а не сега, защото това можеше да окаже голямо голямо влияние. Всичко вече е затворена страница”, коментира Иванов четвъртото си място на континенталния форум на закрито. 

107 Държавно първенство по лека атлетика за мъже и жени - втори ден

Възпитаникът на Георги Гетов говори и за реакцията на конкурентите си при неговото завръщане в сектора тази зима: “Интересното беше, че връщайки се на сектора, аз видях много от приятелите. Тя бяха радостни, че аз отново съм на сектора, но никой не знаеше в каква форма се намирам. Когато излезе първият резултат от състезание, всички бяха много изненадани. Явно никой не очакваше да бъда близо до личния си резултат и да атакувам отново границата от 230 см. Само ние си знаехме колко добре сме подготвени и какво можеше да се случи.”

15 Част от атлетите се прибраха

Финалистът от Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. разкри и каква е причината в много от опитите си през тази зима да минава над летвата и да я закача с края на стъпалата си: “Пораснал съм с няколко сантиметра и центърът на тежестта ми си е променил мястото. Затова се получава тази лека недоизпипана тънкост при скока. Треньорът ми каза, че ще отнеме около 5-6 месеца тялото ми да свикне с новото място на центъра на тежестта. Сега скачаме, доста добре се получават скоковете, тренерът е доволен. Сега работим върху основните елементи на скока, вече нямам търпение да скачам, минали са само няколко седмици, но на мен вече много ми се скача. Може би е, защото съм здрав и защото нямах много състезания през сезона. В момента имам жажда за скокове.”

107 Държавно първенство по лека атлетика за мъже и жени - втори ден

Плевенчанинът допълни, че с треньора му планират да започнат летния сезон още през май месец: “Не сме планирали стартове като дати и месеци, но със сигурност ще търсим ранни състезания. Много е вероятно това да се случи още през май. Надявам се много да стартирам на първата Диамантена лига в Шанхай в началато на май, която да отвори врата за следващите Диамантени лиги.”

Той коментира и конкуренцията в сектора и развитието на резултатите в мъжкия скок на височина в последните години: “Забелязал съм, след олимпийски игри следва един спад в резултатите. Много голяма част от състезателите си взимат лека почивка - те тренират, състезават се, но не на нивото, на което са тренирали преди самите игри.

107 Държавно първенство по лека атлетика за мъже и жени - втори ден

С наближаването на новите игри резултатите постепенно започват да се повишават. Ако върнете резултатите назад, след последната Олимпиада се взимаше медал с 2.25-2.26 м или нещо подобно, резултат до 2.30 м. Сега наблюдавам, че резултатите отново започват да се покачват. За мен това е стимул, защото аз също искам да надграждам над своя личен резултат, радвам се, че конкуренцията е със силни резултати, а не със слаби. Така се получава едно истинско състезание, а участието на турнирите ни сприятелява. Разликата между турнирите и големите състезания е огромна - готино е да печелиш Диамантена лига, но да спечелиш медал от световно или европейско е уникално.”

Цялото интервю с Тихомир Иванов може да откриете във видеото!

Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти