Хуан Мата, Давид Де Хеа и Андер Ерера бяха откровени пред Христо Стоичков

Христо Стоичков разговаря с част от звездите на Манчестър Юнайтед, когато все още мениджър на отбора бе Жозе Моуриньо. По традиция кавалерът на „Златната топка“ зарадва зрителите на предаването „Код Спорт“ по ТВ+ с ексклузивните си разговори. Ето какво споделиха пред Камата Хуан Мата, Давид Де Хеа и Андер Ерера.

Каква е важността на Хуан Мата в един отбор, където има толкова млади играчи?

МАТА: Най-вече се опитвам да се сближа с тези млади играчи, както ти добре каза. Това са футболисти, които идват от школата или от „Б“- отбора ни, или просто са привлечени с трансфер. Опитвам се да им предам спокойствие и нормалност. Казвам им, че трябва да са търпеливи и спокойни, и дано да имат много години пред себе си, за да се развиват. Но за да се случи, не трябва да са припрени. Нито да се опитват да растат бързо, или да печелят прекалено много пари твърде рано. Не е здравословно и да имат в главата си мисли само за титли и купи. Просто трябва да се концентрират върху това да правят нещата добре и да се търпеливи. И така имат много по-голям шанс всичко да се нареди както искат. И успехите няма да закъснеят. Съветвам ги да правят, всичко както са го правили досега. Да се стараят да останат здраво стъпили на земята и най-вече да вярват в себе си. Особено в моментите, когато не са играли толкова минути, колкото им се иска или не се представят добре в някой мач. Трябва да търсят тази стабилност, която за мен е най-важна и която смятам, че успях да постигна през годините.

23 Манчестър Юнайтед - Пари Сен Жермен

- Натрупа опит в Англия с екипа на Челси, където Жозе Моуриньо също беше треньор. Кое е толкова специалното в него?

МАТА: Ти познаваш добре Жозе. Нали сте били заедно в Барселона преди? На първо място слагам неговия опит. И то все в клубове на най-високо ниво. С много титли зад гърба си. И ние всички заедно се опитваме да направим така, че Юнайтед да спечели първенството и да бъде на мястото, което заслужава. През цялата ми кариера съм имал късмет и почти винаги съм попадал на велики треньори. Все с престиж, изградено име и много впечатляващи успехи зад гърба им. Винаги съм се опитвал да науча колкото се може повече от тях и точно това се опитвам да правя сега и при Жозе.

- Моуриньо винаги защитава играчите си. Имах щастието да бъдем заедно две години в един клуб. Много често гледната точна на хората извън отбора е, че той е прекалено твърд и взискателен, въпреки че това е нормално за един истински треньор. Ти тренираш толкова много с него. Говорите ли си често през седмицата при подготовката на даден мач?

Манчестър Юнайтед предлага нов договор на Мата

МАТА: Да, той е много взискателен треньор. На пресконференциите или пред публиката ни има едно поведение, а после, когато е с нас, виждаш, че е много различен. И независимо от силния си характер е близо до играчите, говори с нас постоянно при подготовката на мачовете. Истината е, че откакто пристигнах в Юнайтед, в отбора си говорим по различни теми. Не само за нещата, които стават в клуба ни, но и за новините от испанския футбол и другите първенства. И мисля, че има много силна връзка в групата испански играчи, които сме тук. Той определено обича да говори за футбол с нас.

- Какво е усещането да работиш с човек като Моуриньо в клуб като Манчестър Юнайтед?

ДЕ ХЕА: Моу иска да вкара много силен дух в отбора. Желае да наложи неговият безспорно биткаджийски характер на победител, с който респектира всички. Разбира се, ние опитваме да пренесем този заряд на терена, но не е лесно. Да се изгради един силен и агресивен отбор не се случва бързо. Минава се през трудности и проблеми, но ние работим с надеждата, че в крайна сметка ще успеем.

ЕРЕРА: Той е роден победител! Не е лесно за един треньор още след първата година да е спечелил вече две титли. Това доказва, че е роден за победи. В ДНК-то му е заложено да прави всичко възможно, за да триумфира. Затова мисля, че за Манчестър Юнайтед той е перфектната комбинация. Един треньор, който е роден за победи, да води клуб, който е свикнал да побеждава. Но всичко това е невъзможно, ако не даваме 100 процента от себе си, не се борим докрай и не уважаваме противника. Затова продължаваме напред със силна вяра в нашите собствени качества и възможности, но винаги имаме едно наум. Знаем, че противниците ни също са силни и подобно на нас ще дадат всичко от себе си за победата.

23 Манчестър Юнайтед - Пари Сен Жермен

ДЕ ХЕА: Това е футболът. Когато играеш в гранд, като Манчестър, трябва да си изключително стабилен психически, да си спокоен и много силен, за да успяваш да издържаш на целия този натиск. А върху вратарите винаги има много по-голям натиск, отколкото върху всички други играчи. Затова е много важно вратарят да е силен. В моя случай мисля, че знам добре как да контролирам натиска върху себе си и да издържам в трудните моменти.

МАТА: Когато си в клуб като Манчестър Юнайтед, победата е едно постоянно изискване. Всяка година трябва да се бориш да спечелиш всяка надпревара, в която участваш. Затова се изискват много здрави нерви и да знаеш как да се справяш с натиска върху теб и с цялото това напрежение. Неизбежно е , когато играеш за толкова голям клуб, но това се целите и трябва да ги постигаме. Рано или късно този клуб ще ликува отново с титлата във Висшата лига!

23 Манчестър Юнайтед - Пари Сен Жермен

ДЕ ХЕА: Мисля, че сме голям отбор, големи играчи, добра и сплотена група от класни футболисти. В защитен план сме наистина много силни, а в атака имаме играчи, които са много бързи и качествени и ще вкарват много голове. Мисля, че сме компактни, силни и това са най-добрите ни качества.

- Задължително ли е да спечелите Шампионска лига с Манчестър Юнайтед?

МАТА: Това е най-трудната цел за всеки отбор в Европа. Истината е, че работим за това. Имахме сложна ситуация в групата ни с Ювентус и Валенсия. След загубата от италианците се наложи да спечелим поне два от три мача или да успеем да направим равен във Валенсия и да спечелим другите два. Минахме обаче през този лабиринт. Безспорно е много сложна задачата да спечелиш Шампионската лига. Аз, за мой късмет, вече съм я печелил по времето, когато бях в Челси и то в един сезон, когато никой не мислеше, че можем да триумфираме, но ние го направихме. Победихме Барселона на полуфинала и Байерн във финала и то на техния стадион в Мюнхен. Така че във футбола понякога се случват всякакви странни неща и ние ще се опитаме да стигнем, колкото се може по-далеч в тазгодишното издание на Шампионската лига.

Андер Ерера: С Матич сме готови да вършим черната работа, за да се наслаждават тези пред нас

ЕРЕРА: Разбира се! Да представляваш клуба си в европейските клубни турнири е винаги нещо специално. Интригуваща е и битката във Висшата лига, но когато носиш фланелката на Манчестър Юнайтед за битки в Европа е нещо още по-специално и още по-красиво.

Още от Футбол свят

Виж всички