Илиян Пищиков: На г-н Пулев му се даде апартамент, а трябваше да заплати за отделна стая

Шеф на ВСК Белмекен от 2017-а година е легендарният атлетически треньор Илиян Пищиков, който откри и реализира за световната атлетика хърделистката Светла Димитрова, за която впоследствие се ожени. Спецът е поканен да поеме поста лично от министъра на спорта Красен Кралев. Той поема управлението на базата на 1 септември 2017-а година. Като треньор той посещава ВСК още от 1972 година и погледа му върху нея е много задълбочен.
Кубрат Пулев: Базата на Белмекен е престъпно занемарена!
Кубрат Пулев: Базата на Белмекен е престъпно занемарена!

"Ще започна отзад напред. Господин Пулев, като дойде, му се даде един от апартаментите. Това, което се съмнявам, че ще го заплати, защото стойността на апартамента е 148 лева и от уважение сме го писали, че все едно е самичък в една отделна стая - 84 лева. Самият му лагер е от 21 дни. По този начин се получават вече 1200 лева. НСБ са го направили от уважение, като жест към него. Той се хранеше в приемната, където може да дойде господин министърът, някои специални гости. Казва: "Искам специален хляб". Отиваме, взимаме го. След това: "Искам сьомга", отиваме и взимаме сьомга. "Не, тези ябълки не са хубави", отиваме и взимаме други ябълки.

Кубрат Пулев: Джошуа го е страх от мен! Ще се готвя в Лихтенщайн
Кубрат Пулев: Джошуа го е страх от мен! Ще се готвя в Лихтенщайн

Затова го цитирам. За мен нашата база е с две звезди. Обзалагам се, че, ако слезем във Велинград, хотели, които са четиризвездни няма да си нищо по-различно от това, което е тук. Да не говорим, че камериерките непрекъснато са му сменяли бельото, всеки ден се е чистело. Той е бил винаги обгрижван по най-добрия начин. Затова и целият колектив сега е безкрайно разочарован.

Ето "руината", в която е спал Кубрат Пулев на Белмекен (снимки)
Ето "руината", в която е спал Кубрат Пулев на Белмекен (снимки)

Аз лично съм разочарован, защото той веднъж не дойде да каже: "Господин Пищиков, това не е добре. Дай го оправим, дай онова да оправим. Той не дойде при мен. Аз го видях по телевизията да казва, че базата е занемарена. Ако някой дойде и види тук престъпно занемарена база... значи аз не разбирам как толкова много чужденци ще идват отново и отново и да са доволни".

"Не е нормално това. Второто нещо, за което не съм съгласен. Той разговарял с изпълнителния директор. Бил му обещал на него, а за кого да обещае. Какво да му каже. Той е един от многото добри спортисти в България. Боксът жени си издърпаха лагера по-рано, за да му дадат условия. А там имаме световна шампионка. Мъжкият боксов отбор си изтегли лагера за след него, за да му дадат пролука.

Той се заключваше в залата и си тренираше. Няма лошо, аз съм за това. Но не може да говориш от името на всички спортисти. Сега другите спортисти казват друго. Излизаш си от свое име и си казваш своето становище. Моето становище е, че ние непрекъснато се мъчим да я развиваме тази база и резултатите това показват. Само че, ако говорим в нормален разговор ще се окаже, че не е прав".

"Старши треньорът на джудото ми се обажда и ми казва: "Какво толкова е специален тоя? Гледахме му всичките глупости". Но те се дразнят, защото всичките тези хора се готвят за Олимпиадата, а той се готви за себе си. Това е различното".

"Мисля, че условията са подходящи за професионален спортист",  заяви Илиян Пищиков пред Гонг.

Камериерките на ВСК Белмекен Фатме Лаколова и Фатме Юсуф също говориха по темата:

"Нямаше никакви претенции към нас. Благодарил ни е, че му почистваме, че се грижим за тях. Както на него, така и на всички спортисти. Никога не е имал претенции".

 

 

Майстор-готвач Мехмед:

"Зависи от самия спорт. Всеки спорт си предлага меню. Било бокс, било борба, било лека атлетика. Те си избират менюта. Ние даваме на калкуланта, те си избират и го приготвяме. ако някой не го хареса това ястие си поръчва друго".

"Повечето са на свинско, пилешко, телешко, агнешко месо, риби".

"Различни хора, различни вкусове. Примерно, сто човека могат да дойдат и да ти кажат: "Благодаря, супер е всичко", а един да дойде и да каже: "Не става". Не може да угодиш на всеки.

Някой обичат по-сурово, някой по-препечено, някой по-солено, някой по-безсолно. Стараем се да угодим на всички. Веднага сменяме каквото желае клиента. Сега работим с охладени меса, пресни зеленчуци. Ако нещо не ни хареса направо го сменяме. Гледаме да удовлетворим желанията на всички спортисти. Ако не е годен продукта, ние не го пускаме в действие".

"По принцип чужденците почти нямат никакви претенции. Те знаят българската кухня и са доволни. Нямало е никакви оплаквания от тях".

"При нас специално той не е идвал да каже, че това не е хубаво, направете ми го по другия начин. Идвал е, благодарил е. Даже на края на лагера остави почерпка, защото е доволен и, че си е направил лагера, както трябва. Ние също останахме доволни, че и той е останал доволен. Имал е някои претенции към плодове, към хляб, рибите, но винаги сме ги доставяли. Борбата, например, имат диетоложка, която ни изпраща предварително менюто с претенциите им. Както навремето футболните ЦСКА и Славия изготвяха предварително менюто и ние го спазваме и го правим точно така, както искат. Това един удар под кръста за цялата база, не лично за мен".

Сефер работи като поддръжка на ВСК Белмекен:

"Аз съм тук от 12 юли 1985 година. Господин Пищиков тогава беше треньор. Ние заедно сме играли и волейбол, и футбол. Минали са много спортисти, още от времето на ГДР-то. Всички олимпийски шампиони. Плуване - шесткратни, трикратни, двукратни, лека атлетика. Всички са преминали през база Белмекен. Наистина, тогава условията бяха коренно различни в сравнение със сега. В последните години условията са перфектни, така ги наричам аз, а пък той как ги нарича и как ги вижда тези неща не знам. Как казва, че в съборетини се живее не знам".

"Ние сме около шест, седем човека, които работим по подръжката. Аз съм на басейна. В последно време, когато е идвал, той няма за нещо, за което да не е направил забележка. "Искам огледала", на момента се доставят огледалата. "Искам фолио да се залепи на залата да не се вижда вътре", на момента се доставя това нещо. "Еди какво си било, ще ви заведа в Германия да видите как се работи", това казва. Той винаги ни правеше забележки. Той на почти целия перснонал правеше забележки. Не може ти да казваш в един момент: "Не искам да си тръгвам, защото има перфектни условия. Всичко е идеално", а в следващия момент: "Престъпно занемарена база".

Какви са тези изпълнения, какви са тези изказвания и то на един известен спортист. Аз го помня него като аматьор. Той идваше с аматьорите на 18, 19 години. Тези изказвания са обида за целия персонал. Какво работим и колко взимаме няма значение, ние сме доволни. На мен животът ми е минал тук. Дойдох на 27 години, сега съм на 62. 35 години съм тук".

"До този момент било от чужди, било от наши спортисти с такова внимание се отнасят към персонала. Много пъти дори са писали благодарствени писма за базата, че винаги са доволни. Това, което той направи не мога да го асимилирам. Не само аз, това се отнася за целия персонал. Просто останахме изненадани".
"Били сме неграмотни, не сме си вършили работата, че сме били еди какви си. Не знам какво го е подтикнало.

Мисля си, че има друга причина, за да говори тези неща. Такова нещо не е имало. С Олимпийски шампиони, на най-високо ниво, разговаряш като с обикновен човек. Такива претенции никой не е проявявал. Всеки казва, че условията са перфектни за тренировка на такава надморска височина от 2000 метра. Имало е по цяла седмица снегове и пак сме справяли с тези неща".

"Едни и същи неща говори всеки път, когато идва. Постоянно ти натяква едно и също все едно, че сме малоумни. Напълно съм разочарован от него. За мен той не е никакъв спортист. Ти трябва да дадеш пример на тези хора, да им покажеш пътя. Не да ги обиждаш и да ги разочароваш".

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти