Рефери от Южна Америка може да ръководят мачове от Евро 2020

Рефери от Южна Америка може да ръководят мачове от Евро 2020

Съдии от Южна Америка може да ръководят мачове от груповата фаза на европейското първенство по футбол през тази година и срещи от Шампионската лига, обявиха от УЕФА. Споразумението също предвижда европейските рефери да ръководят мачове в Южна Америка, съобщиха от Европейската футболна централа.

Новината стана факт, след като УЕФА и южноамериканската конфедерация КОНМЕБОЛ постигнаха споразумение за нов меморандум за разбирателство в централата на УЕФА в Нион (Швейцария).

"Тази програма за обмен може да осигури екип от съдии на мачовете от УЕФА да бъдат назначени на срещи от груповата фаза на Копа Америка, и екип от рефери на мачовете от КОНМЕБОЛ да свирят срещи от груповата фаза на Евро 2020", се казва в съобщение на УЕФА.

"Освен това ще има и подобен обмен между Шампионската лига на УЕФА/Копа Либертадорес и Лига Европа/Копа Судамерикана", добавиха от европейската централа.

"Възможността за организиране на междуконтинентални мачове между отбори от Европа и Южна Америка също ще бъде разгледана през следващите месеци", се казва в изявлението.

"Днешното споразумение е първа стъпка в това да се даде възможност на УЕФА и КОНМЕБОЛ да си сътрудничат тясно, за да можем да споделяме опит и знания за развитието на играта на двата континента", коментира президентът на УЕФА Александър Чеферин.

Още от Футбол свят

Виж всички