Георги Глушков: Познавам Коби от дете, винаги идваше с баща си в залата

Георги Глушков: Познавам Коби от дете, винаги идваше с баща си в залата
Почитат Коби и жертвите от катастрофата със специални екипи в Мача на звездите
Почитат Коби и жертвите от катастрофата със специални екипи в Мача на звездите

Президентът на БФБаскетбол Георги Глушков е играл баскетбол в Италия с бащата на Коби Брайънт - Джо. Глушков, който е единственият българин с мачове в НБА и първият източноевропеец в първенството, е познавал покойния Коби покрай баща му от съвместния им престой в Реджо Емилия.

Бившият гард на ЛА Лейкърс загина в катастрофа с хеликоптер миналата неделя заедно с 13-годишната си дъщеря Джиана и още седем души. ЛеБрон игра с кецовете, с които Коби вкара 81
"Играх в Реджо Емилия с Джо Брайънт. Беше изключителен реализатор. Имаше рекорд от 69 точки в един мач, не знам дали някой от чужденците успя да го подобри. Коби непрекъснато беше с баща си в залата. На полувремето на мачовете играеше с останалите деца. След дълги години срещнах едно от онези деца и го попитах дали е видял къде е Коби, и къде е той. Един и същи сън имаха, а какво нещо се случи. Казах му: "Ти си тука втора дивизия, а той е световен шампион", разказа Глушков в предаването "120 минути" по bTV.

"Коби казваше, че за да успее човек, трябва да е готов на всичко. Неговите съотборници от Италия казваха: "Той е един сън за нас. Ние бяхме еднакви, играхме в един отбор. Можеш да тръгнеш от Реджо Емилия и да станеш най-добрият играч в света. Нищо не е забранено", добави той, визирайки пътя, който е изминал легендарния гард на ЛА Лейкърс.
Тази година 207-сантиметровият Глушков отбелязва своя 60-и юбилей. В студиото на "120 минути" той разкри, че когато е получил покана да замине за Щатите, не е знаел, че го канят за кампа на Финикс Сънс.

"Не знаех къде отивам. Мислехме, че отиваме за някаква селекция, а се оказа, че съм поканен във Финикс. Научих езика за 3-4 месеца, тъй като тогава имаше традиция всяка есен да ходим на турнири в САЩ", спомни си той и добави, че по онова време е трябвало да получи разрешение да излезе от България, за да отиде там, където е поканен.

Въпреки че конкуренцията в модерния баскетбол е огромна, Георги Глушков се надява някой българин скоро да получи шанс да играе в НБА.

Още от Баскетбол

Виж всички