От световна шампионка до първа линия срещу COVID-19

От световна шампионка до първа линия срещу COVID-19

17 години след като е част от отбора, който спечели първата световна титла по хандбал за жени за Франция и то във Франция, една от звездите на отбора - Мелинда Жак-Сабо, е медицинска сестра в детската реанимация в болницата в Лил.

"Ние се грижим за деца от един месец до 16 години, които са жертви на инциденти", заявява Жак-Сабо пред френските медии. "Много е разнообразно. Тук сме, за да им спасяваме живота. Понякога има тежки дни. Трябва да си силен психически, но не мога да кажа, че никога не плачем".

Въпреки че нейното отделение е фокусиран върху деца, пандемията от COVID-19 означава, че Жак-Сабо и нейните колеги трябваше да се подготвят да приемат и възрастни пациенти. Те също трябва да останат готови да се грижат за деца с традиционни заболявания, тъй като периодът на изолация у дома е довел до увеличаване на злополуките.

"Има тревожност, защото не познаваме добре вируса, но трябва да си свършим работа", заяви Жак-Сабо, който съчетава работата си в болницата с роля на помощник-треньор в отбора на  Сен-Аманд.

Като състезателка Жак-Сабо печели световното първенство през 2003 година, както и бронзов медал от европейското първенство през 2002-а. По-голямата част от  кариерата си прекарва в отбора на Метц.

Жак-Сабо споделя, че рязкото приключване на сезона на хандбала е било разочароващо, но е лесно да гледа нещата в перспектива, когато се сблъсква с такава сериозна ситуация всеки ден.

"Това, че съм в отделението за интензивно лечение и всеки ден виждам смъртта, ме кара да гледам нещата в перспектива. Затова останете у дома, защото има неща, много по-сериозни от това да не можете да излезете", завършва разказа си Жак-Сабо.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти