Олимпийска шампионка по колоездене ще прекрати кариерата си след Игрите в Токио

Олимпийска шампионка по колоездене ще прекрати кариерата си след Игрите в Токио

Холандката Ана ван дер Бреген, която спечели олимпийската титла в индивидуалната надпревара по колоездене на шосе на Игрите в Рио де Жанейро 2016 година, ще се оттегли от спорта, след като защити титлата си в дисциплината на олимпиадата в Токио, която беше отложена за следващата година.

30-годишната състезателка, която завоюва и бронз в индивидуално преследване по часовник в Рио 2016, ще стане треньор в отбора на Боелс Долманс, след като прекрати професионалната си кариера. Олимпийските игри в Токио трябваше да се състоят през лятото, но бяха отложени с година заради пандемията от COVID-19.

"Олимпийските игри в Токио са голямо предизвикателство и важна причина за продължаване на кариерата ми с още една година", казва Ван дер Бреген в изявление.

"Също така искам да прекратя кариерата си със страхотен сезон. Особено след тази година, която до голяма степен беше загубена поради пандемията от коронавирус, съм изключително мотивирана да продължа още една година. Обмислях ролята на треньор на отбор от известно време. Бях развълнувана от предложението на тима. През 2021 година искам да дам най-доброто от себе си за още един сезон. След това ще се съсредоточа върху новата работа", коментира още холандката.

Ван дер Бреген подписа тригодишен договор като спортен директор и треньор на Боелс Долманс. Нейната сънародничка Шантал Блаак, която спечели титлата на шосе на световното първенство през 2017 година, ще продължи да се състезава професионално до 2022 година преди да поеме треньорска роля в същия отбор.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти