Без българи в "Дрийм тийм"-а на десетилетието на CEV (видео)

Без българи в "Дрийм тийм"-а на десетилетието на CEV (видео)

Европейската волейболна конфедерация (CEV) с помощта на трима уважавани треньори и специалисти определи мъжкия "Дрийм тийм" на десетилетието (2010-2019). Експертите бяха треньорът на световния шампион Полша Витал Хейнен, бившият селекционер на Франция и настоящ помощник на Япония Филип Блейн и живата легенда Андреа Дзордзи. Тримата специалисти обсъдиха редица имена в специален видео чат заедно с коментатора Джеймс Фийлдън, който водеше дебатите, включително и няколко български като на Матей Казийски и Цветан Соколов, но никой от тях не попадна в Отбора на десетилетието според тях.

34 България - Франция 3:2

За разпределител на отбора малко изненадващо беше избран плеймейкърът на Франция Бенжамен Тонюти. Сред другите обсъждани имена пък бяха тези на италианеца Симоне Джанели, световния шампион с Полша Фабиан Джизга и олимпийския шампион с Русия от Лондон 2012 Сергей Гранкин.

За най-добър диагонал на десетилетието бе обявен Максим Михайлов. За този период Михайлов спечели пет пъти Шампионската лига заедно със Зенит (Казан) и два пъти бе избиран за MVP на финалната четворка. Специалистите избраха руснакът пред сръбския ас Александър Атанасийевич и Цецо Соколов.

Едното място при посрещачите категорично бе дадено на Османи Хуанторена, докато за втората позиция експертите са имали сериозни спорове. Все пак, са се спрели на кубинската суперзвезда Вилфредо Леон, който надделял при избора над Матей Казийски и Ървин Нгапет.

За най-добри центрове пък са обявени Дмитрий Мусерский и Пьотър Новаковски. Интересно е, че тук липсва някои от сръбските национали като Драган Станкович, Марко Подрасчанин или Сречко Лисинац, въпреки че "плавите" спечелиха две европейски титли през това десетилетие и то с основна заслуга на центровете си.

За либеро на "Дрийм тийм"-а тримата специалисти безспорно се спряха на французинът Женя Гребенников.

Още от Волейбол

Виж всички