Гледай на живо

Очаквайте от 15:30 часа контролна среща от Турция между отборите на Арда и датския Вендсисел

Шахматистите от Китай поведоха в класирането след първия ден на онлайн Купата на нациите

Шахматистите от Китай поведоха в класирането след първия ден на онлайн Купата на нациите

Шахматистите на Китай поведоха в класирането след първия ден на новосъздадения турнир онлайн Купата на нациите.

Азиатците единствени от шестте участващи отбора постигнаха две победи, след като се наложиха с 3:1 точки над сборен тим на Света в първия кръг и със същия резултат над състав на Европа във втория.
Ключови за китайците се оказаха двете победи на Ю Яни на трета дъска, както и тези на женските им представители Хоу Ифан (в първия кръг) и Цзю Вънцзю (във втория кръг) на четвърта дъска.

Силен на старт на турнира записа и отборът на САЩ, който постигна победа и равенство. В първия кръг американците поделиха точките при 2:2 с Индия. Фабиано Каруана победи на втора дъска Сантош Видит, но това не се оказа достатъчно на американците, тъй като Хумпи Кунеру спечели възстанови паритета с успех над Анна Затонски на четвърта дъска.

Във втория кръг американците победиха с 3:1 точки Русия, като Хикару Накамура постигна епичен успех в 138 хода над Ян Непомнящи на първа дъска, а на втора Каруана се наложи с белите над Владислав Артьомиев.

С победа и загуба след първия ден третата позиция заема сборният отбор на Света, който след трудното начало срещу Китай се наложи с 2,5:1,5 точки над Индия във втория кръг. Единствен успех на четирите дъски постигна перуанецът Хорхе Кори, който спечели с белите срещу Адибан.

Първото издание на онлайн Купата на нациите по шахмат се провежда от 5 до 10 май, като участниците от шестте отбора играят от домовете си. Всеки отбор се състои от шестима шахматисти (четирима титуляри и две резерви), като всеки тим трябва да има поне по две жени в състава си.
Общият награден фонд на турнира е 180 хиляди долара.

Още от Други спортове

Виж всички