Изпълнение на хака от британски сестри свалено от мрежата заради всеобщо възмущение

Изпълнение на хака от британски сестри свалено от мрежата заради всеобщо възмущение
Британски сестри от болница в Девон (югозападна Англия) заснеха видео, изпълнявайки традиционния танц хака, свързван с племето маори в Нова Зеландия. За тяхно съжаление обаче опитът им да вдъхнат кураж в битката с пандемията на новия коронавирус предизвика повече негативни коментари, поради което беше свален от интернет.

Повечето от мрънкащите всъщност нямат нищо общо нито с маорите, нито с Нова Зеландия, но побързаха да определят изпълнението за културна обида и неподходящо в условията на пандемията. Сестрите е трябвало да си гледат работата, а не да репетират хореография на хака. 
Един новозеландец всъщност написа, че не разбира откъде произлиза възмущението и че всъщност това е едно от най-добрите изпълнения на традиционния боен танц, което е виждал. В крайна сметка общественият натиск доведе до премахване на "срамния" и "неуважителен" танц на медицинските сестри, борещи се на първа линия с коронавируса.

Любопитно е, че националният отбор на Англия по ръгби през октомври 2019-а е бил изправен пред угрозата да бъде глобен и наказан, задето е преминал средната линия на игрището и е навлязъл в половината на новозеландските национали, докато те са изпълнявали хака - това се счита за неуважение.

Още от Булевард

Виж всички