Динамо (Киев) предложи първенството да се доиграе в Беларус

Динамо (Киев) предложи първенството да се доиграе в Беларус

Ръководството на Динамо (Киев) е предложило на Футболната федерация на Украйна първенството на страната да се доиграе на терените в съседната държава Беларус. Така най-успешният украински клуб смята, че ще бъде най-безопасно на фона на пандемията от коронавирус. Идеята на динамовци е заимствана от тази английските мачове да се проведат в Китай.

Явно това е повече от предложение, защото има отговор и от Беларус. Тази страна е готова да предложи три стадиона за мачовете на украинците - основни са тези в Минск и Брест. За третият претендират съоръженията в Слуцк, Бобруйск и Жодино. БАТЕ Борисов е отказал да предложи своя стадион, за да могат по-малки клубове да вземат наема.

Самата Украйна не е особено засегната като се има предвид, че населението й е 40 милиона души, но отборите са разпуснати и тренират кой както намери за добре. УЕФА вече изпрати писмо в Киев, в което призовава всички първенства да завършат. Особено се обръща внимание на турнира за Купата на страната. Ако не бъде излъчен носител, УЕФА може да отнеме едно място в турнира Лига Европа.

Самата ФФУ за момента няма намерение да следва "белгийския модел" и да обяви предсрочно крайно класиране. Шампионатът е спрян от 17-и март, а в момента начело е Шахтьор (Донецк) с 59 точки, пред Заря и Динамо (Киев) с по 46. Деликатна е 2-ата позиция, която дава правото на участие в Шампионската лига, а тя за момента се заема от Заря с по-добри показатели в директните двубои от Динамо. Помощник-треньор на луганчани е българинът Веселин Бранимиров.

Още от Футбол свят

Виж всички