Защо един клуб от Беларус придоби световна известност и вече има фенове дори в Австралия?

Защо един клуб от Беларус придоби световна известност и вече има фенове дори в Австралия?

Липсата на футбол в по-голямата част от света, причинена от пандемията с COVID-19, предизвика неочаквани реакции сред феновете на играта и откри нови хоризонти пред клубове, които доскоро бяха напълно неизвестни за широката общественост. Вече от няколко седмици се говори къде на шега, къде не, че целият свят следи футболното първенство на Беларус. Висшата лига на страната е единственият шампионат в Европа, който не само продължава да се провежда, но мачовете се играят и пред публика. Това обуславя интереса към първенството, но покрай него се роди забавен парадокс. Един от клубовете от елита - СФК Слуцк, се сдоби със "световна" група на феновете на отбора. Интересното е, че тя бе създадена в Аделаида, Австралия, и само за около седмица има повече от 2000 члена. В нея има хора от Австралия, САЩ, Великобритания, Русия и т.н.

Един американски привърженик на беларуския тим дори написа химн на Слуцк. Откъде обаче произтича този интерес към клуба, който е от едноименния град в Минска област. Обяснението е доста майтапчийско и се крие в начина, по който се изписва името на отбора на английски - Slutsk. Думата много наподобява на множественото число на жаргонното Slut, което в мекия си превод на български означава "уличница". 


 
От Слуцк забелязаха интереса и дори двама от играчите на отбора - Алам Короев и Артьом Сердюк, публикуваха видеообръщение към феновете от чужбина, в което им благодариха за подкрепата и изразиха надежда, че ще получат отново такава в предстоящия двубой с Ислоч от третия кръг. 

До момента Слуцк записа победа и загуба в първите два кръга и заема шесто място във временното класиране на Висшата лига. 

Още от Футбол свят

Виж всички