В организация на футболистите се чудят защо в Беларус продължават да играят

В организация на футболистите се чудят защо в Беларус продължават да играят

От Световният съюз на професионалните футболисти (FIFPro) обявиха, че недоумяват как в Беларус продължават да се играят мачове. Те разкриха, че с тях са се свързали притеснени играчи, които са се оплакали от ситуацията.

"Честно, неразбираемо как това продължава, заяви генералният секретар на FIFPro Йонас Баер-Хофман. - Има играчи, които са притеснени и се обърнаха към нас."

Той коментира и сегашната ситуация във футбола, създадена от кризата с коронавируса, като заяви, че да не се завърши сезонът не е вариант. "Всички във футбола ще загубят, ако това се случи. Не мисля, че е отговорно да обмисляме това в този момент. Ако има някакъв шанс да се завърши сезонът, трябва да го направим, защото отражението върху играчите и всички други в играта ще бъде голямо, ако не се случи."
УЕФА: Всяка федерация може да вземе решение за своето първенство
УЕФА: Всяка федерация може да вземе решение за своето първенство

Баер-Хофман заяви, че FIFPro вижда добри и лоши реакции на кризата: "Един клуб в Сърбия доброволно изплати предварително заплатите до юни. В Коста Рика постигнаха общо споразумение за заплатите". Той допълни, че някои клубове са използвали кризата като извинение да прекратяват договори рано, да уволняват или да обявят банкрут с цел да не плащат сметки и заплати.

Генералният секретар на организацията похвали Ювентус и Барселона, чиито играчи се съгласиха на намаляване на заплатите, но добави, че този пример не трябва да бъде използван, за да се притискат по-малките клубове.

Още от Футбол свят

Виж всички