УЕФА държи сезонът да се доиграе - страните, които последват Белгия, рискуват много

УЕФА държи сезонът да се доиграе - страните, които последват Белгия, рискуват много

УЕФА написа официално писмо до федерациите на 55-те страни, които членуват в асоциацията, футболните лиги и клубовете, във връзка с паузата в първенствата заради пандемията от коронавирус. В писмото отделните федерации са призовани да не избързват с приключването на сезона, а да направят всичко възможно той да бъде доигран, когато това е безопасно.

"Изключително важно е дори такова разрушително събитие като епидемията да не попречи в нашия спорт всичко да се реши на терена и в съответствие с правилата, а всички награди да бъдат връчени на базата на резултатите. Уверени сме, че футболът ще се завърне в близките месеци - при условия, определени от държавните власти - и считаме, че всяко решение за отмяна на вътрешните състезания на този етап би било прибързано и необосновано", пише в обръщението на централата.

От УЕФА изрично подчертават, че класирането на отборите за европейските клубни турнири става чрез постигането на резултати в отделните състезания, когато те са изиграни в пълния си формат. Ако това условие не е изпълнено, УЕФА може да не допусне съответните отбори до участие в Шампионската лига и Лига Европа.

Вчера Белгия стана първата страна, която преждевременно сложи край на сезона и Брюж беше обявен за шампион. Водещите клубове в Нидерландия също настояват първенството да не бъде доиграно.

Първи шампион в Европа без игра
Първи шампион в Европа без игра

В писмото се казва още, че работните групи на УЕФА работят над вариант, при който клубните първенства да се подновят през юли, а евротурнирите да започнат едва след тяхното приключване.

Към днешна дата клубен футбол на Стария континент се играе само в Беларус.

Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от Футбол свят

Виж всички