Мариан Вайда разказа как е започнало едно от най-успешните сътрудничества в историята на спорта

Мариан Вайда разказа как е започнало едно от най-успешните сътрудничества в историята на спорта

Мариан Вайда, дългогодишният треньор на световния №1 Новак Джокович, сподели как е започнало сътрудничеството му със сърбина - едно от най-успешните в историята на тениса и спорта. Като част от екипа на Джокович, словашкият специалист помогна на Ноле да спечели от 2008 година насам 17 титли от "Големия шлем" и още куп трофеи. Двамата работят заедно от 2006 година насам, като единствено бяха прекъснали сътрудничеството си за известен период през 2017 и 2018 година, когато белградчанинът имаше контузия на лакътя.

Пред Sport.sk Вайда споделя, че е срещнал Новак на "Ролан Гарос" през 2006 година и още на следващия турнир на сърбина - в Хертогенбош, вече е бил негов треньор. "Преди "Ролан Гарос" 2006 бях попитан от една агенция дали ме интересува да видя Новак в Париж. Честно казано, не знаех много за него, той беше 63-и в ранглистата в онзи момент. По това време не исках да работя с никого, защото бях пътувал достатъчно, но взех спонтанно решение и промених плановете си", казва 55-годишният словак.

"Исках да покажа Париж на най-малката ми дъщеря Наталия, която бе на 11 години тогава. Отидох и да гледам Джокович. Той достигна до 1/4-финалите в "Ролан Гарос", а на следващия му турнир в Хертогенбош пътувах с него като негов треньор", добавя Вайда.

Още от Тенис

Виж всички