Антъни Иванов се прибра от САЩ, даде отрицателен тест за коронавирус

Антъни Иванов се прибра от САЩ, даде отрицателен тест за коронавирус

Антъни Иванов, който в последните 2 г. и половина върна България в световното плуване, ще трябва да изчака до догодина за първото си участие на олимпийски игри, след като тези в Токио бяха отложени с 12 месеца заради пандемията от COVID-19.

Студентът в американския университет “Вирджиния Тех” се прибра в България, след като в САЩ, както и у нас, бяха затворени басейните и той не може да тренира.

“В нашия университет следването вече мина изцяло на онлайн система. След като стана ясно, че няма как да се тренира, веднага си взех билет и се прибрах в България. Пътувах през Лондон. При завръщането си направих тест за коронавирус, който бе отрицателен. Така нямаше нужда да се подлагам на 14-дневна пълна карантина”,разказа пред “24 часа” 20-годишният Антъни.

В момента той е във Велико Търново при приятелката си Габриела Димитрова, която също тренира плуване.

“Спазваме правилата, стоим си вкъщи. Готвим си, гледаме филми. Аз имам лекции, пиша домашни. Чакаме и се надяваме всичко да отшуми”, сподели Иванов.

Басейните в САЩ са били затворени в средата на месеца. В момента във Вирджиния , а и в повечето от останалите щати мерките за борба с коронавируса и ограниченията са подобни на тези в България.

Във Велико Търново Антъни поддържа форма в домашни условия.

“Правя лицеви опори, коремни преси, клякания. Нашият спорт е такъв, че няма как да се тренира вкъщи”, казва Антъни. През тази седмица по план на него му предстоеше участие в шампионата на университетите в САЩ.

“Лично аз смятах, че олимпиадата трябваше да се отложи заради случващото се с коронавируса в световен мащаб. Да, наистина това щяха да са ми първите игри, но ще почакам 1 г. Мога да кажа, че така спадна и напрежението у мен. Щеше да е изключително тегаво да се готвим за олимпиада това лято.

Басейните са затворени. Няма къде да се тренира. Това неминуемо ти се отразява на формата. Гледам на отлагането и като бонус от допълнително време да се подготвя както трябва за олимпиадата”, коментира плувецът случилото се с игрите в японската столица.

Миналия април Антъни спечели от раз квота за игрите в Токио в коронната си дисциплина 200 м бътерфлай. Българинът покри норматив “А” още при първи си опит след отварянето на прозореца за гонене на място сред участниците на най-престижния спортен форум.

На турнира в Ричмънд, Вирджиния, част от веригата TYR Pro Swim, Иванов спечели дистанцията с време от 1,56,34 мин. Квалификационната норма е 1:56,48 мин.

Така българският плувец си осигури участие в олимпиадата 16 месеца преди планирането и провеждането, а в сегашната ситуация те стават 28.

Антъни е скептичен и за провеждането на европейското през август. То трябваше да се състои от 11 до 24 май в Будапеща. Заради коронавируса бе обявено, че шампионатът в унгарската столица ще се проведе от 17 до 30 август. Окончателно решение ще бъде взето в края на май или началото на юни.

“Ситуацията с коронавируса в Европа е изключително тежка. Затова смятам, че и европейското ще бъде отменено. Ако все пак има, ще решавам. Зависи и каква е програмата, защото по принцип в края на август трябва да се прибирам в САЩ за началото на учебната година и тренировките.

Това обаче зависи от цялостната картина. Надявам се, че до лятото нещата ще се нормализират. Защото само тогава ще се прибера в САЩ. Ако още басейните са затворени, няма смисъл. Ще уча онлайн, както и в момента”, обяснява Антъни.

От лятото на 2017 г. той плува във финали на 200 м бътерфлай на общо 4 големи първенства. На световно и европейско в голям басейн завърши 8-и, а в малък – съответно 8-и и 7-и.

Миналата година на планетарния шампионат в Република Корея на нашето момче се наложи да плува в бараж за влизане във финала, който изгуби от унгареца Тамаш Кендереши.

През август 2017 г. Антъни донесе първи медал на България за мъжкото плуване от световно първенство. На шампионата за младежи в Индианаполис (САЩ) Антъни грабна бронз на 200 м бътерфлай.

Последвайте каналите ни в:

Още от Водни спортове

Виж всички