Отхвърлиха иска на Макларън за преразглеждане на наказанието на Норис

Напълно очаквано искът на отбора на Макларън за преразглеждане на наказанието на Ландо Норис от Гран При на САЩ беше отхвърлен.

Биртанският тим се възползва от правото си да поиска преразглеждане на спорната ситуация между Норис и Макс Верстапен от финала на състезанието в Остин миналата неделя. Той настъпи в 52-та обиколка, когато Норис атакува своя съперник в битката за третото място в спирането на 12-ия завой.

Макларън поиска преразглеждане на наказанието на Норис от Гран При на САЩ

Британецът обаче беше принуден да направи своята маневра от външната страна на кривата, което позволи на неговия съперник да се защити много агресивно. Верстапен стори именно това и с много късното си спиране принуди Норис да излезе от пистата, която самият той напусна.

Това обаче не попречи на Норис да завърши атаката си извън пределите на трасето и съответно беше наказан с 5 секунди за печелене на предимство извън пистата. Това решение породи много дискусии в последните дни, свързани с правилата за битките гума до гума и това кой какви права има при тях.

Верстапен видя твърде много правила във Формула 1

Според най-новите инструкции, като защитаваща се кола, Верстапен беше напълно в правото си да избута своя съперник от пистата, независимо от факта дали той остава на нея, или не. Това е така, тъй като заради много късното си спиране нидерландецът реално стига първи до върха на завоя, което му дава предимство.

В своята аргументация пред стюардите на Гран При на САЩ, които се събраха на видео конференция във вчерашния ден, от Макларън заявиха, че в техните очи Норис е изпреварил Верстапен преди зоната за спиране, което превръща Верстапен в атакуваща кола. Те също така предоставиха като доказателство и документа (документ №69 от уикенда в Остин), с който стюардите обявяват наказанието на техния пилот, който според тях съдържа грешка, отново свързана с определение коя кола е атакуваща и коя се защитава.

След сравнително кратко събеседване стюардите напълно очаквано сметнаха, че Макларън не предоставя „нови и съществени доказателства, които не са били на разположение на стюардите при взимането на тяхното оригинално решение“. Така искът на британския тим беше отхвърлен и резултатите от Гран При на САЩ се запазват с Верстапен на подиума, а Норис на четвъртата позиция.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти