Тото Волф: Вижда се пристрастие в решенията на стюардите

Ръководителят на отбора на Мерцедес Тото Волф коментира спорната ситуация от финала на Гран При на САЩ в неделя, при която Ландо Норис беше наказан с пет секунди за изпреварването си срещу Макс Верстапен.

Британецът получи своята санкцията, тъй като стюардите прецениха, че той е завършил маневрата си, след като е излязал от рамките на пистата. В пилотът на Макларън трябваше да стори това, след кето в своята защита Верстапен влезе толкова дълбоко в кривата, че самият той също напусна трасето.

По-рано в състезанието, при сходна ситуация, пилотът на Мерцедес Джордж Ръсел беше наказан с пет секунди, след като комисарите прецениха, че той е избутал Валтери Ботас извън пистата, когато изпреварваше финландския си съперник. Идентично наказание с това на Ръсел получи и Юки Цунода за изпреварването си срещу Алекс Албон, а всички тези ситуации се случиха в завой №12.

Още по време на състезанието, в радио комуникация с Ръсел, Волф определи неговото наказание като „шега“, а след финала заяви, че вижда пристрастие в решенията на стюардите. Той стори това, когато Ръсел го попита дали Верстапен е получил наказание за инцидента в първия завой, когато в опита си да изпревари Норис избута британеца извън пистата, но това дори не беше разгледано от стюардите.

„Той не получи наказание, а в края, Ландо беше наказан, защото беше избутан от пистата, докато изпреварваше от външната страна. Предполагам тези решения се взимат с пристрастие“, беше коментарът на Волф.

Макларън няма да обжалва наказанието на Норис

По-късно той говори и пред Sky Sports F1 и каза, че вижда едно непостоянство в решенията на стюардите. Австриецът сравни ситуацията между Ръсел и Ботас с такива от съботния спринт, когато при сходни ситуация нямаше наказания.

„Има непостоянство. С Валтери дори не беше състезание. В спринта видяхме няколко подобни инциденти, които бяха идентични, но нямаше наказания, когато пилотите се бореха за позиции, реални позиции. Така че това наказание беше много странно. Мисля, че знам защо, но не мога да го кажа по телевизията“, заяви Волф.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти