Интер спечели срещу Рома на "Олимпико" и се доближи до върха

Интер взе изключително ценен успех с минималното 1:0 в гостуването си на Рома в мач от осмия кръг на Серия А. Единственото попадение бе дело на Лаутаро Мартинес (60’), който се разписа след час игра. Това бе попадение бе под номер 133 за тима във всички турнири.

Двата отбора изиграха интересен мач с доста положения пред двете врати, но повечето по-чисти положения бяха в полза на гостите. По този начин “нерадзурите” спечелиха три точки, които ги изкачиха на второто място в класирането, изпреварвайки с една Ювентус, и само на две от водача Наполи. Рома пък остана на десетото място в подреждането със само десет пункта след осем кръга.

Двата отбора започнаха много активно двубоя и без забавяне още в първите пет минути си размениха по един удар. Първо капитанът на “вълците” Лоренцо Пелегрини стреля доста неточно, а от другата страна Маркюс Тюрам застраши доста повече Миле Свилар, който изби в корнер. От последвалото изпълнение Ди Марко прати топката остро пред голлинията, а Мхитарян бе на добра позиция, но страничният рефер даде сигнал за засада. Домакините стигнаха до нова опасност на свой ред само минута по-късно, когато отново Пелегрини центрира отдясно, а Ян Зомер се намеси доста нескопосано, като топката се удари в главата му и отскочи от гредата, но в крайна сметка я хвана.

В 12-ата минута дойде и лоша новина за Симоне Индзаги, който трябваше да замени Хакан Чалханоолу, който получи травма и бе заменен от Давиде Фратези. Само минутка по-късно пък нов опасен удар на Хенрик Мхитарян, който нацели горната греда. В 26-ата минута Франческо Ачерби също получи травма и бе заменен от Стефан де Фрай. В 28-ата минута Пауло Дибала получи доста изгодна топка в наказателното поле, но аржентинското острие се забави с изстрела и бе блокиран.

Постепенно в следващите десетина минути високото темпо от първия половин час поспадна, а грешките в отиграванията се увеличиха. В 40-ата минута отново Пелегрини нанесе много опасен изстрел, но този път Зомер се намеси много добре и спаси.

Втората част започна с няколко по-твърди сблъсъка в първите няколко минути, които донесоха по един жълт картон на Николо Барела и Браян Кристанте. В следващите няколко минути Рома владееше топката малко по-дълготрайно, но при единственото малко по-опасно положение се получи неразбирателство в опит Артьом Довбик да бъде изведен в добра позиция.

Така се стигна до 60-ата минута, когато Ян Зомер боксира много силно една топка след корнер, тя попадна в Никола Зелевски, който обаче сгреши и позволи да му бъде отнета от Фратези. Халфът напредна отлично отдясно, подаде около границата на наказателното поле, където нова грешка при опит да изчисти на Мехмет Зеки Челик поднесе кълбото на волето на Лаутаро Мартинес, който безпощадно реализира за 0:1.

Футболистите на Интер можеха да стигнат до второ попадение в 65-ата минута, когато отново Давиде Фратези изведе отлично Маркюс Тюрам в наказателното поле. Нападателят подаде пред голлинията към нахлуващия отляво Федерико Димарко, но този път Зеки Челик се намеси добре и изчисти.

Последваха още няколко минути на напрежение и спорове между играчите на двата отбора, а грешките отново зачестиха. При една такава Матео Дармиан позволи да бъде преодолян встрани от наказателното поле и също се стигна до нарушение, донесло му картон. След изпълнението на фала пък Дибала изстреля изчистената първоначално топка, но тя отиде в корнер след нов рикошет. След ъгловият удар пък Довбик отблизо стреля неточно покрай гредата на Ян Зомер.

В 75-ата минута появилият се от скамейката Дензъл Дъмфрис напредна отлично над 40 метра без да бъде посрещнат от бранител на Рома, след което нахлу в пеналта и стреля опасно, но ударът му бе париран от Миле Свилар. В последните минути отново играчите на “вълците” се настаниха дълбоко в половината на Интер, но застрашаваха Зомер с удари от дистанция и без да успяват да създават по-сериозни опасности. От своя страна “нерадзурите” изглеждаха доста опасни на контраатака и пропиляха няколко добри възможности да спечелят с по-голяма разлика. Следващият уикенд възпитаниците на Симоне Индзаги ще имат тежката задача да приемат на своя “Джузепе Меаца” Ювентус. От своя страна Рома ще гостува на силно представящия се от началото на сезона Фиорентина.

Още от Футбол свят

Виж всички