Ливърпул спря серията на Челси и запази първото място

Ливърпул победи с 2:1 Челси на “Анфийлд” в най-очаквания двубой от осмия кръг на Премиър лийг. По този начин мърсисайдци запазиха първото място и преднината си от една точка пред Манчестър Сити и същевременно дръпнаха с четири пункта пред Арсенал и Астън Вила. Мохамед Салах откри от дузпа в 29-ата минута, а до почивката гол на Гакпо бе анулиран заради засада. Втора дузпа за домакините пък бе отменена след намесата на ВАР. Николас Джаксън (48’) изравни в самото началото на втората част, но сами три минути след това Къртис Джоунс, който изигра много силен мач днес, върна преднината на Ливърпул. Така тимът на Арне Слот записа седма поредна победа във всички турнири и прекъсна серията на Челси от точно толкова последователни срещи без поражение. Освен това “червените” нанесоха първа загуба на лондончани като гост от началото на сезона в Премиър лийг. Серията на “сините” без пълен успех над Ливърпул пък възлиза вече на десет поредни срещи във всички турнири.

Ливърпул постигна победа №3000 в историята на клуба.

Куивин Келъхър започна на вратата на домакините в отсъствието на контузения Алисон Бекер. Андрю Робъртсън се завърна отляво на отбраната, а Доминик Собослай - в халфовата линия. Алексис Мак Алистър остана на пейката за началото. В атака във втори пореден мач Арне Слот предпочете Коди Гакпо пред Луис Диас.

Голямата новина в състава на Челси бе завръщането на капитана Рийс Джеймс, за когото това бе първи мач от началото на сезона. Ромео Лавия пък започна в средата на терена вместо Енцо Фернандес, който остана на пейката за началото. Марк Кукурея пропусна двубоя заради наказание. Вместо него като ляв бек действаше Мало Густо.

Домакините започнаха по-активно, а в шестата минута Тосин Адарабиойо получи жълт картон заради това, че малко след централната зона повали Жота. Той беше последният човек в защитата на гостите и ситуацията много приличаше на тази, при която вчера Салиба получи червен картон. Тук обаче бранителят се размина с по-леката санкция. Все пак наблизо бе Ливай Колуил, така че вероятно това спаси Тосин.

Последва добър период за Челси. В 22-рата минута гостите имаха претенции за дузпа, след като Алаксандър-Арнолд изглеждаше, че застъпва Рийс Джеймс в наказателното поле. Нарушение обаче не бе отсъдено. Лондончани стигнаха до чиста ситуация в 25-ата минута, когато Мадуеке, който създаваше доста проблеми на Робъртсън, преодоля шотландеца и върна към Палмър. Джоунс обаче игра добре в защитата и първоначално блокира, след което бившият играч на Манчестър Сити не успя да нанесе добър удар от около 8 метра и Келъхър изби.

Минута по-късно Салах проби отдясно, справи се с Колуил, който след това леко го закачи. Египтянинът усети контакта и поиска дузпа, но претенциите му не бяха уважени. В 27-ата минута обаче Ливърпул получи 11-метрво наказателен удар, след като Колуил този път наистина препъна Джоунс. Салах бе безупречен от бялата точка, давайки преднина на Ливърпул в 29-ата минута.

След като взеха аванс, домакините заиграха доста по-добре и в 32-рата минута Гакпо прати топката за втори път във вратата на Санчес. Това попадение обаче правилно бе отменено заради засада на Салах преди това.

Малко след това Джаксън се освободи добре и стреля в близкия ъгъл, топката докосна външната част на гредата и излезе в аут. Собослай пък пропусна добра възможност за домакините.

В добавеното време Ливърпул получи втора дузпа, след като Нунес, който преди това замени получилия контузия Жота, изведе Къртис Джоунс, който излезе сам срещу Санчес, който буквално го прехвърли над себе си. Джон Бруукс посочи за втори път бялата точка, но бе повикан да прегледа повторение на монитора. След като видя, че все пак стражът на Челси докосва топката, преди да повали Джоунс, той отмени решението си.

Малко след това Коул Палмър пропусна втора добра възможност. Мадуеке отново се справи с Робъртсън и подаде към английския национал, който стреля от около 11 метра, но не бе точен.

За началото на втората част Мареска замени игралия слабо Санчо с Педро Нето.

В 48-ата минута Кайседо изведе много добре Джаксън зад двойката централни бранители на Ливърпул. Нападателя напредна и стреля покрай Келъхър в близкия ъгъл. Попадението първоначално бе отменено заради засада, но след намесата на ВАР голът бе зачетен, тъй като Конате покриваше засадата.

Отговорът на Ливърпул бе мигновен и само три минути след това преднината на домакините бе възстановена. Собослай намери отдясно Салах, който по прекрасен начин видя движението на Джоунс и перфектно центрира към далечната греда. Халфът с първото докосване опита да овладее топката и изглеждаше, че тя ще му “избяга”, но Санчес се забави, а Джоунс бързо се хвърли към кълбото и го прати във вратата на Челси.

Мареска направи тройна смяна - Джеймс, Адарабиойо и Лавия бяха заменени от Вйга, Бадиашил и Енцо Фернандес.

В 61-вата отново Салах намери с много добро подаване Гакпо, който влезе навътре и стреля силно, но над вратата.

След това Челси наложи натиск за известно време. Мадуеке стреля от въздуха, но без да затрудни Келъхър, а Палмър провали още една атака, след като отново реши да шутира, но бе блокиран. В 73-тата минута педро Нето проби на скорост през центъра, но стреля встрани.

Така Челси не създаде чиста възможност, а до края Ливърпул много стабилно държеше мача под контрол. Гостите имаха само една добра възможност и тя дойде в добавеното време, когато Вейга засече с глава центриране от фаул на Палмър, но ударът му премина над вратата. Малко след това пък Нкунку не успя да достигне на далечната греда центриране на Нето. В 96-ата минута Луис Диас направи много добър пробив и нанесе силен удар, който обаче профуча встрани от целта.

Още от Футбол свят

Виж всички