Григор Димитров не можа да спечели титлата в Стокхолм

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров загуби финала в Стокхолм от Томи Пол с 4:6, 3:6 за 1 час и 15 минути игра и съответно не можа да спечели десета титла в кариерата си.

Димитров не можеше да разчита на първия си сервис в срещата и без едно от основните си оръжия не можа да опонира достатъчно на талантливия американец, който заслужи титлата с цялостното си представяне на финала.

Гришо все пак ще се изкачи до деветото място в света от следващата седмица, когато пък го очаква турнирът във Виена.

Първи сет

Пол започна с убедителен сервис-гейм за 0:1. Гришо отново не беше особено уверен в началото и допусна да се стигне набързо до 0-30, губейки две разигравания от основната линия. Грешка от бекхенд при третото по-дълго разиграване вече означаваше ситуация 0-40 в ущърб на българина, а ретур-уинър на Пол му осигури пробив - 0:2. Димитров спечели една точка, но като цяло не можа да постави под напрежение съперника на посрещане и изостана с 0:3.

Димитров пак трябваше да изгледа ретур-уинър за 30-30, но в крайна сметка неуспешна атака на мрежата на Пол сложи край на гейма и българинът се отчете в резултата - 1:3. Нова грешка на американеца на мрежата доведе до 30-30 в следващия гейм, а с фантастичен бекхенд-уинър по правата топ тенисистът ни стигна до дюс. Ново излизане напред и ас обаче позволиха на Пол да поведе с 1:4 след 18 минути игра.

Пореден ретур-уинър на Пол направи съотношението 30-30 в следващия гейм, като отново първият сервис на Гришо изобщо не му вършеше работа. Ново отлично връщане на топката след втори начален удар изведе американеца до точка за пробив, но тя беше отразена след спечелено от Григор разиграване от дъното на корта. Бекхенд-уинър на Пол му осигури нов брейк-бол, но този път българинът го елиминира с чудесни форхенди по диагонала. Мина се през още едно равенство, а с акция на мрежата и ас по диагонала световният номер 10 затвори гейма - 2:4.

Григор за първи път стигна до точка за пробив, след като Пол сбърка три пъти от форхенд в следващия гейм. За съжаление, българинът не се възползва от него, защото прати бекхенд в мрежата, но после спечели забележително разиграване от основната линия с фамозен форхенд-уинър и стигна до още един шанс за брейк. Пол отрази и него с прекрасен бекхенд по правата, а секунди по-късно Димитров реализира уинър от тази страна на ракетата, за да провокира пореден дюс. Американецът прати форхенд в аут и трябваше да се изправи пред трети брейк-бол, а вече Гришо го матира с излизане напред и форхенд-уинър - 3:4.

За съжаление, проблемите от сервис на Димитров не спираха и с двойна грешка той трябваше да защитава точка за пробив, при което не се справи. Той загуби трето разиграване в рамките на гейма и отново допусна брейк за 3:5. Григор обаче продължи да се бори от посрещане и стигна до шанс за пробив, тъй като и Пол загуби от успеваемостта на първото си подаване. Българинът спечели размяна на бекхенди и върна брейка за 4:5.

Грешки от бекхенд и продължаващ нефункциониращ първи сервис доведоха до два брейк-бола за съперника, като Гришо този път прати форхенд в аут и трябваше да приеме загубата на първия сет - 4:6 за 51 минути игра.

Втори сет

Вторият сет започна коренно различно спрямо финала на първия с две разменени убедителни подавания - 1:1. Пол нямаше намерение да сваля темпото и без да загуби точка спечели сервис-гейма си за 1:2. Гришо обаче беше първият, който бе близо до пропукване, допускайки двоен брейк-бол след нова грешка от бекхенда. И двете възможности бяха отразени със солидни начални удари от Димитров, който впоследствие затвори гейма и се опази от неприятностите - 2:2.

Пол продължи тенденцията през втория сет да не допуска никакви колебания на свой сервис - 2:3. Григор спечели красиви разигравания и под аплодисментите на публиката възстанови паритета на 3:3. Американецът обаче не спираше с бързите и лесни точки зад подаването си, но с чудесен бекхенд-ретур-уинър на Димитров поукроти устрема му. Ас по правата обаче запази доминацията на сервиращите - 3:4.

Форхенд по обратния диагонал на Гришо излезе в аут и той изостана с 15-30, а после дойде и грешка от бекхенд за два брейк-бола за съперника. Ретур-уинър на Пол му осигури пробив в ключов момент - 3:5. Американецът се добра набързо до два мачбола на свой сервис и с красив форхенд-уинър си заслужи титлата.

Още от Тенис

Виж всички