Легенда на Спартак (Варна) разказва пред Sportal.bg за историческите мачове с Манчестър Юнайтед

На днешната дата 19 октомври 1983 година Спартак (Варна) приема Манчестър Юнайтед в 1/8-финален двубой от турнира за КНК на митичния стадион "Юрий Гагарин". И до ден днешен визитата на колоса Юнайтед с Брайън Робсън, Франк Стейпълтън, Норман Уайтсайд, Рей Уилкинс в състава си е единствена до този момент на българска земя. "Червените дяволи" печелят и  двете срещи. Във Варна, въпреки добрата игра, спартаковци губят с 1:2  след голове на Брайън Робсън, Артър Греъм и Румен Димов за домакините, а на реванша на "Олд Трафорд" с 2:0 и два гола на знаменития Стейпълтън. Тези две срещи са отразени във вестник "Дейли Мирър" от популярния спортен журналист Дерек Уолис, който води и рубрика за великия отбор на Острова. Уолис пише в статията си:

"Поредният мач на Олд Трафорд, който те оставя без дъх. Мениджърът Рон Аткинсън не беше толкова решителен, защото българите в отделни моменти показаха силен дух и действаха колективно в трудната задача, но Юнайтед контролираше събитията.Много добра игра на вратаря Красимир Зафиров, национала Живко Господинов и неуморимия Румен Димов".

По това време с Манчестър пътува и Боби Чарлтън в качеството си на телевизионен журналист. Пред Sportal.bg авторът на гола Румен Димов си спомни за една любопитна  случка с великия играч:

"Гостите от Манчестър  ден по рано бяха отседнали в реномирания шведски хотел на курорта "Дружба"( днес Св.Константин и Елена). Имаше голяма суматоха. Нямаше както сега интернет информация, но някои фенове бяха разбрали за идването на Юнайтед и ги последваха до хотела.Ние бяхме настанени на лагер в почивна станция "Ален Мак", която е близо до плажа Кабакум. Любопитството ни откара и нас до шведския хотел. Качихме се на такси и с пълна газ потеглихме. Бяхме от отбора аз, Краси Зафиров, Стефан Найденов, Живко Господинов, Ради Радомиров, Асен Михайлов и Пламен Христов, който беше прекратил кариерата си. Последният беше голяма фурия - силен играч от миналото за Черно море и Спартак - зевзек и майтапчия до скъсване. В шведския  хотел като пристигнахме, поръчахме по кафе и кола и чакаме. По едно време Пацето Христов, който добре се справяше с английския,  идва запъхтян и ни казва - " Абе я се стегнете малко,  кафе ли сте дошли да пиете или работа ще вършим? Хайде в боулинг залата, че Боби Чарлтън нас чака. Спомням си, че се ръкува усмихнато с всеки един от нас, пожела ни успех в кариерата, а допирът до тази голяма фигура в световния футбол ни зареди с много енергия. Спомен, който остана завинаги в паметта ми".

Пламен Трендафилов

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти