Хауърд Уеб: Грешките на ВАР намаляха с 80%, от началото на сезона са само две

Шефът на съдиите в Англия Хауърд Уеб заяви, че грешките на ВАР от началото на сезона са само две. Според независимата комисия, която разглежда ключовите решения по време на мачовете от Премиър лийг, през миналия сезон е имало 31 грешни отсъждания след намесата на ВАР. Заради проблемите се стигна дори до обсъждане дали технологията да бъде използвана и през този сезон. В крайна сметка през лятото елитните клубове подкрепиха категорично употребата на ВАР, като резултатът от вота бе 19:1 в полза на технологията.

От началото на тази кампания Премиър лийг започна да обяснява в специален профил в социалните мрежи решенията, взети след намесата на ВАР.

Според Уеб след направените корекции за подобряване работата на ВАР грешките са намалели с 80%, като от началото на настоящата кампания те са само две. За сравнение - в същия етап от миналия сезон те са били 10. Освен това решенията се взимат много по-бързи. Според данните, изнесени от Уеб, средното забавяне през миналия сезон е било 70 секунди, докато през тази кампания е 25 секунди.

“Имаме тази независима комисия, в която участват бивши футболисти. Те всяка седмица оценяват всяко решение, взето с помощта на ВАР. Според нея има само две грешки от началото на сезона. За мен най-голямото постижение е, че всичко се прави много по-бързо. Средното забавяне през миналия сезон бе 70 секунди, а през този е 25 секунди”, заяви Уеб, който призна, че едната от споменатите две грешки е била свързана с неправилно показания червен картон на Бруно Фернандеш в двубоя между Манчестър Юнайтед и Тотнъм. Бившият рефер добави, че в двубоя между Арсенал и Брайтън, в който бе показан втори жълт картон на Деклан Райс за разкарване на топката, преди това Жоао Педро е трябвало да получи официално предупреждение за същото провинение, което явно е втората отчетена грешка.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти