Манчестър Юнайтед е платил най-високата цена за контузиите на футболистите си през миналия сезон

Манчестър Юнайтед е платил най-високата цена от всички отбори от Висшата лига за контузиите, които футболистите на тима получиха през миналия сезон. Осмото място на "червените дяволи" през 2023/2024 година беше най-ниското класиране за клуба в историята на Висшата лига, а нидерландският мениджър Ерик тен Хаг редовно се оплакваше от списъка с контузени състезатели в своя отбор с напредването на сезона.

Разходите за контузии на Манчестър Юнайтед бяха изчислени на 39.81 милиона британски лири, според данни от Индекса за контузии в европейския футбол при мъжете (Men's European Football Injury Index), изготвен от застрахователната посредническа група "Хоудън" (Howden). Разходите се изчисляват чрез умножаване на дневната базова заплата на контузения играч по броя на дните, през които той не е бил на разположение поради нараняването. Докладът установява, че Манчестър Юнайтед е претърпял 75 случая на контузии през сезона, а на второ място след Нюкасъл със 76. Челси е имал най-високата средна цена - 540 000 британски лири за контузия, както и втората най-висока обща цена от 30.22 милиона. Шампионът Манчестър Сити е претърпял 57 контузии на цена от 27 милиона британски лири.

Английската Висша лига събира 44% от разходите за контузии в петте най-големи европейски футболни първенства, до голяма степен поради това, че нейните клубове изплащат най-големите заплати. Сметката за контузии в местния шампионат е 265.8 милиона британски лири от общо 610.2 милиона. Тази обща цифра представлява 5% увеличение спрямо 2022/23 година, докато контузиите в петте европейски лиги са се увеличили с четири процента до 4123.

Публикуването на доклада идва ден след като европейските футболни лиги и съюзите на футболистите подадоха правна жалба срещу международната федерация (ФИФА) до Европейската комисия относно календара на мачовете. Те твърдят, че ФИФА злоупотребява с господстващо положение съгласно Закона за конкуренцията в поведението си по отношение на програмата на мачовете и турнирите, а "едностранните" промени са навредили на икономическите интереси на местните първенства и са застрашили благосъстоянието на играчите.

Застрахователният брокер"Хоудън" отчита годишно увеличение на общия брой травми, откакто за първи път публикува индекса след сезон 202/2021, въпреки че увеличението от 4% е доста под увеличението от 23% между 2021/2022 и 2022/2023. Ръководителят за отдел "Спорт" на "Хоудън" Джеймс Бъроуз коментира, че данните "подчертават непрекъснато нарастващите физически изисквания към футболистите".

"Тъй като претоварването на мачовете се засилва с разширените първенства и турнири, виждаме повече играчи, отстранени за по-дълги периоди, със забележимо 5% увеличение на разходите за контузии само през този сезон. Нашите данни обхващат изискванията на съвременния футбол и се надяваме да служат като ценен инструмент за играчи, клубове и ръководни органи в текущите дискусии между тях", добави Бъроуз.

Висшата лига регистрира спад в броя на регистрираните контузии от 944 през 2022/2023 година до 915 през миналия сезон. Бундеслигата отбелязва най-много контузии, регистрирани за втори пореден сезон - 1255 през сезон 2023/2024.

Още от Футбол свят

Виж всички