Южна Корея ще се бори за завръщането си в календара на Формула 1

Южна Корея ще се бори за завръщането си в календара на Формула 1 с изцяло ново улично състезание в един от големите градове в страната, най-вероятно Инчеон.

Южна Корея приемата стартове от Формула 1 между 2010 и 2013 на пистата „Йеонгам“, която беше специално изградена за състезанието. Надпреварата обаче се оказа голям провал, тъй като трасето в намираше в една сравнително изолирано област в южната част на страната. Именно поради тази причина посещаемостта беше много малка и голяма част от трибуните бяха покрити с трансперанти.

Договорът на Южна Корея за домакинство на Формула 1 беше за седем години с опция за още пет, но след само четири издания надпреварата изпадна от календара. Сега обаче в азиатската страна имат амбицията отново да приемат кръг от шампионата, но не на „Йеонгам“, а на ново градско трасе, което напълно съвпада с вижданията на сегашните собственици на търговските права на Формула 1 Либърти Медия.

Формула 1 продължава тенденцията си с въвеждането на Мадрид

„Инчеон е най-подходящото място да приеме Формула 1, тъй като има големи транспортни връзки с международно летище, пристанище и множеството си луксозни места за настаняване. Ние ще започнем същинските преговори за приемането на Формула 1 в Инчеон“, каза кметът на града Йо Йен-бок, цитиран от The Independent. По-рано тази година той се срещна с главния изпълнителен директор на Формула 1 Стефано Доменикали по време на Гран При на Япония.

Амбицията на Южна Корея е да се завърне в календара на Формула 1 още през 2026 година, но по-логично е това да се случи най-рано през сезон 2027. А битката за местата в календара на шампионата в близките години ще бъде ожесточена, тъй като Китай, Белгия, Нидерландия, Мексико, Монако и двете италиански състезания са с изтичащи договори в края на следващата година.

ФИА: В момента е невъзможно да имаме 25 състезания на година

Едно от тях няма да успее да се пребори за своето оцеляване, ако Формула 1 запази бройката от 24 старта, тъй като вече беше потвърдено, че през 2026 година Мадрид ще влезе в календара. А освен тези надпревари и Южна Корея амбиции за завръщане в програмата на Формула 1 имат още Аржентина, Германия и Турция.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти