Ферари: Леклер ще спечели титлата, щом получи шампионска кола

Според Джок Клиър, който заема позицията на пилотски треньор във Ферари, Шарл Леклер ще спечели световната титла във Формула 1, щом получи шампионска кола.

По думите на опитния инженер репутацията на отличен квалификатор, но слаб състезател, която монегаскът има, е незаслужена. В своята кариера Леклер има цели 26 полпозишъна, но само 7 победи, от които 5 са дошли от първата позиция на стартовата решетка.

Волф: Хамилтън няма да има проблем с адаптацията към Ферари

Голяма част от тази разлика в успехите на пилота в квалификациите и състезанията се дължи и на генералното изоставане, което Ферари имаше в състезателно темпо през последните години. От въвеждането на сегашната генерация коли през 2022 Леклер има 17 полпозишъна и 5 победи, но трябва да се отбележи, че през 2022 и 2023 Скудерията имаше голям проблем с деградацията на гумите, което често дърпаше Леклер и Карлос Сайнц назад в състезанията, но пък им помагаше в квалификациите.

„Неговата репутация в квалификациите определено беше затвърдена през годините и хората често ми казват, че той не е толкова добър в състезанията, колкото е в квалификациите. Това обаче не е напълно честно. Той просто е много, много добър в квалификациите.„Вярно е, че ние се фокусирахме повече върху подобряването на скоростта на колата ни в състезанията. Работата с гумите винаги е важна тема. Но сме виждали Шарл да прави някои добри състезания. Спомням си за Австрия 2022, където Макс (Верстапен) имаше големи проблеми с деградацията на гумите си и Шарл спечели с много добро пилотиране.„Не е като в исторически план да не сме виждали, че Шарл е добър с гумите. Мисля, че като отбор ние не сме обръщали голямо внимание на работата с гумите. През тази година виждаме резултат от изместването на нашия фокус и подобряването на работата с гумите. Шарл научи много през последните години и сега усъвършенства уменията си да се грижи за гумите и да контролира състезанията. Така че смятам, че сега виждате по-добро представяне от Шарл и от нас като цяло.„Той разполага с нужните качества, за да бъде шампион. Има квалификационната скорост. Боже мой, аз мисля, че това е най-добрият квалификатор, който някога сме виждали. Трудно е да го сравняваме с Михаел (Шумахер) и Мика (Хакинен), но той със сигурност е най-добрият квалификатор, със сигурност. И контролирането на състезанията, ако видите „Монца“, той беше невероятен. Когато всичко се подреди, той може да запише резултатите.„Шарл все още не е попадал в ситуация да се бори за титлата. Дали 2022 беше шанс за Ферари да спечели титлата? Трябва да кажем, че беше, защото в един момент бяхме с 40 точки напред. Но като отбор ние не бяхме готови да се изправим срещу Ред Бул и това се видя в развитието на колата.„Със сигурност Шарл ще каже, че имаше неща, които не бяха на нужното шампионско ниво тогава и това ще е вярно. Няма да спечелиш титла, докато всичко не се подреди.„Няма да е честно да кажем, че Мерцедес спечелиха всички тези титли, само защото имаха най-бързата кола. Те имаха най-доброто от всичко. Същото важи и за Макс и Ред Бул през последните три години. Когато му дадем кола, която да бъде реален претендент за титлата, до което сме много близо, Шарл ще я спечели“, заяви Клиър.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти