“Рилски атлет“ празнува 30-годишнината си с президентите на Европейската атлетика и БФЛА

Атлетически клуб „Рилски атлет“ – Самоков отбеляза 30 годишнината от създаването си нацеревония в присъствието на президента на БФЛА Иван Колев и президента на Европейската атлетика Добромир Карамаринов.

Гости на церемонията бяха и много бивши атлети на клуба, олимпийската вицешампионка на 800 м от Монреал 1976 Николина Щерева, носителката на медали от световни и европейски първенства в бяганията на средни и дълги разстояния Даниела Йорданова и един от първите победители на Софийския маратон Станимир Ненов.

Водещият на церемонията Илия Илиев спомена, че юбилеят на клуба е през 2023-та, но от „Рилски атлет“ са решили да направят тържеството година по-късно, за да отбележат и 100-годишнината на българската лека атлетика. След това Илиев направи ретроспекция на историята и изреди имената на всички треньори на клуба през трите десетилетия, както и най-изявените атлети.

Добромир Карамаринов връчи плакети главния треньор на клуба Костадин Чифлиджанов и зам. кмета на община Самоков Люба Кленова. Той припомни, че през 2013-а Самоков бе домакин на европейско първенство по планинско бягане, а през 2014-а прие едно от най-големите събития на Европейската атлетика – континенталното първенство по крос-кънтри. Първенството по крос кънтри бе през декември и страхотно организационно предизвикателство, с което община Самоков и БФЛА се справиха блестящо.

Президентът на БФЛА Иван Колев даде юбилейни медали „100 години българска лека атлетика“ на Костадин Чифлиджанов и треньорката от клуба Любослава Николова. Колев каза, че в Самоков се изгражда нова атлетическа писта и обеща, че на нея ще се провеждат официални състезания от календара на БФЛА.

Изпълнителният директор на завод „Самел“, който е в Самоков – Петър Георгиев поради голяма кошница с цветя за клуба и пожела още много бъдещи успехи като подчерта, че атлетиката е основата на всички спортове.

Официалната част продължи с народни танци изпълени от състав от Самоков след което гостите също показаха танцувални умения.

.atletikabg.com

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти