Пламен Константинов: Ето защо Максим Сапожков играе в Динамо, а Василий Молотков в България

Бившият селекционер на мъжкия национален отбор на България, а от 7 години и старши треньор на руския гранд Локомотив (Новосибирск) Пламен Константинов говори по актуални въпроси свързани с играчи на клуба от Новисибирск.

Старши треньорът на Локомотив Пламен Константинов обясни трансфера на възпитаника на клуба Максим Сапожков, който преди няколко години игра и за родния Монтана в Динамо (Москва).

Максим Сапожков: Радо Стойчев дори не ме слушаше какво искам да му кажа! С Бруно не се сработихме в Модена

“Често гледам „БИЗНЕС онлайн“, постоянно хвърлят въпроси:

„Защо го подариха от Локомотив, защо не избраха теб, избраха друг?“

Цветан Соколов заби 21 точки, но Максим Сапожков донесе победа на Динамо над Кузбас

Това са скечове, които не отговарят на истината. Искахме да се развиваме! Искам да изясня това, за да може всеки да разбере. Първоначално имахме Максим Сапожков, имахме Роман Мурашко, когото даваме под наем, Кирил Клец (б.р. също бивш диагонал на Монтана), Василий Молотков (б.р. диагонал, който през този сезон се състезава за Монтана), който сега е изпратен в България - това са всички наши състезатели.

Можем ли да запазим 5 диагонала тук?

- Възможно е да са двама. -

Пламен Константинов и Локомотив с победа №5 в Русия

Да, двама, ако единият е опитен, единият е млад. да развиваме двама млади? Не мисля така. Или развиваме един, или нито един. Затова Кирил Клец поиска да играе за Зенит (Казан). Мисля, че трябва да дадем възможност на момчето да играе, не можем да задържим всички тук.

Второ, залагаме на двойката Сапожков/Казаченков. Никой не би взел Иля като основен диагонал, защото той не бе играл и секунда като диагонал.

Макс – имаше разговор с Радостин Стойчев и Верона. Казах, че ще изпратим Сапожков в Италия да се развива там, а ще оставим Казаченков и ще го развиваме тук.

Двама едновременно е идеално. Ако кажем на Верона: „Вземете Казаченков!“, те ще отговорят: „Не, няма да го вземем, съжалявам“. Така че Иля нямаше да получи шанс. Но те познаваха Макс и казаха:

„Да, ще вземем Сапожков“.

Ето Сапожков, ще дадем възможност на Казаченков. Разбирате ли първоначалния избор? Дайте възможност на двама играчи да се развиват. След това на следващата година Макс подписва 2-годишен договор с Модена за определени пари. Очакваме, че те вероятно ще развиват Сапожков 2 години, а ние ще играем с Казаченков. Накрая ще изберем - кого? Започна първата година. Треньорът на Модена не харесва особено Сапожков и спира да го пуска. По средата на сезона сменят треньора, идва Алберто Джулиани - имах разговор с него. Говорих със спортния директор Андреа Сарторети и той каза:

„Джулиани не харесва Сапожков. Имаме договор, но искаме да го преотстъпим някъде.”

Това се случи в момент, когато подписахме с Иля Казаченков и Раджабдибир Шахбанмирзаев за следващата година. В средата на сезона той погледна Сапожков и някъде през февруари, когато вече се бяхме разбрали с играчите, Модена каза:

„Не искаме да оставим Сапожков.“

И Макс има договор за определена сума пари - няколко десетки милиона рубли. А Локомотив вече подписа с двама диагонални играчи.

– Невъзможно ли беше да се намерят например желаещи да наемат Казаченков? - Търсихме! Търсихме! След миналогодишния сезон имахме запитвания към Иля. Останаха Раджабдибир Шахбанмирзаев и Иля Казаченков. Не е толкова просто. И тогава - това е извън нашия бюджет, ние вече сме го разпределили. Изведнъж идва един диагонал, който ни струва много пари. Кое не е ясно – първото или второто? Ние нямаме толкова пари. И ако кажете на момчето:

„Съжалявам, ще намалим договора ви 3-4 пъти, отколкото е“, той също ще бъде недоволен и може да не играе. Опитахме се да намерим клуб. Япония, Китай, някъде, горе-долу по параметрите, които има в договора. Разбира се, не можахме да намерим място, където да играе за същите финансови условия.

Цветан Соколов и Максим Сопожков започнаха подготовка с Динамо (Москва)

Динамо (Москва) се появи, но искаше само да откупи правата му изцяло. И ние в крайна сметка се съгласихме, защото московчани му дадоха заплатата, която е получавал, и платиха още за правата му на Локомотив. Ние не можахме да си го позволим. Въпросът не е дали сме избрали или отхвърлили Сапожков и Казаченков. Искахме да развием и двамата и това е съвпадението, в което Макс и аз се озовахме. В крайна сметка решихме да го дадем на Динамо и поради финансови причини, и защото имаме определени лимити.

Динамо (Москва) срази шампиона Зенит и спечели Купата на легендите

Не можем да си позволим такава ситуация, това е всичко. Така че да се обърне, че Пламен не е искал това, а е искал онова – това не е вярно, не е това“, каза Пламен Константинов в интервю за телеграм канала „Саша от севера“, който е на известният телевизионен коментатор Александър Усманов.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти