Откриват първия спортен комплекс за пикълбол в България

Утре от 12.00 часа на обяд тържествено ще бъде открит първият спортен комплекс по пикълбол във България. Комлексът се намира във Варна.

Идеята за създаването е на треньора в тенис клуб "Велто -Варна" Жоро Гергинов. Комплексът се намира в близост до морето, като основната задача е да се привлича вниманието на все по голям брой хора , които искат да практикуват този интересен спорт.

Комплексът разполага с шест корта и безплатен паркинг за практикуващите, а скоро ще бъде поставено и осветление. На всички участници ще бъдат раздавани и специални брошури с правилата на играта. Този ракетен спорт се играе със специални ракети и куха пластмасова топка през мрежа на  височина 86 см. Създаден e във Бейнбридж Айлънд (САЩ) през 1965 година, комбинирайки успешно тенис на корт, тенис на маса и бадминтон.

Мрежата и правилата са подобни на тениса, с няколко корекции. Поради простите си правила и ясния стил на игра, този спорт става все по-популярен сред хората. Пикълболът се практикува от хора от всички възрасти и атлетични способности. Той е евтин спорт за участие и се играе в множество фитнес зали, паркове, читалища, училища и спортни клубове.

Има множество ползи за здравето, които идват с играта на пикълбол. Като аеробна дейност подобрява сърдечно-съдовото здраве и намалява риска от инфаркти. Той също така увеличава мускулната сила, подобрява енергийните нива, като в същото време изгаря калории. И тъй като това е дейност с ниско въздействие, тя се фокусира върху баланса и пъргавината, като същевременно носи нисък риск от нараняване. Комбинацията от физическа и социална активност също предлага мощни ползи за психичното здраве на участниците, като например подобрено настроение.

Пикълбол е най-бързо развиващият се спорт в Съединените щати. Има повече от 2,8 милиона играчи и този брой се увеличава с 12 процента всяка година. Причината за този ръст е големият брой хора, които се отдалечават от практикуването на тенис. Тъй като пикълболът е дейност с ниско въздействие, той предлага всички ползи за здравето на тениса без никакви придружаващи рискове от нараняване.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти