Хорхе Мартин си остава най-добрият спринтьор в MotoGP

Въпреки че не е пилотът с най-много победи в спринтовете от началото на сезона в MotoGP, Хорхе Мартин си остава най-добрият спринтьор в кралския клас, ако се гледат спечелените точки от съботните състезания.

В първите 16 кръга за сезона 2024 Мартинатора записа 5 победи в спринтовите състезания, докато Франческо Баная е с една повече. Въпреки това Мартин има спечелени с цели 28 точки повече от Баная в съботните надпревари, в които той има още седем подиума, а Баная освен шестте победи има само две влизания в тройката.

Дукати: Болезнено е Пеко да има осем победи и да е втори в класирането

От съботните състезания Мартин има спечелени 131 точки, докато Баная е със 103. Тази голяма разлика между двамата се дължи и на общо четирите нули, които световният шампион има на своята сметка, докато Мартин е със само две.

В дългите състезания балансът е наобратно, тъй като Баная е с общо осем победи и 279 точки, докато Мартин има само три победи и 261 пункта. Процентово погледнато Баная печели 73% от своите точки в неделя, докато при Мартин този процент е по-нисък – 67.

Дукати спира развитието на мотора си заради битката между Баная и Мартин

Всъщност сред първите четирима в генералното класиране в MotoGP, Мартин е с най-ниският процент спечелени точки от неделните състезания спрямо спринтовите. Заемащият третото място Енеа Бастианини е със 72%, а Марк Маркес е със 70%.

Бастианини и Маркес имат по една съботна победа, спечелена съответно от Великобритания и Арагон, а освен първите четирима в генералното класиране успехи в спринтовете имат още съотборниците в Априлия Маверик Винялес и Алейш Еспаргаро. Винялес спечели късите надпревари в Португалия и САЩ, докато Еспаргаро триумфира у дома в Каталуния.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти