Дукати: Болезнено е Пеко да има осем победи и да е втори в класирането

Мениджърът на отбора на Дукати в MotoGP Давиде Тардоци коментира битката за титлата в кралския клас през 2024 и заяви, че е болезнено Франческо Баная да заема второто място, въпреки че има общо осем победи на своята сметка от началото на годината.

Пеко Баная донесе юбилейната победа №900 за Италия в световния шампионат

В неделя двукратният световен шампион се превърна в едва петия пилот, който печели поне осем победи в рамките на един сезон в модерната ера на световния шампионат, след като триумфира в Гран При на Япония. Освен него това са постигали още Валентино Роси (2002, 2003, 2004, 2005 и 2008), Кейси Стоунър (2007 и 2011), Хорхе Лоренцо (2010 и 2013) и Марк Маркес (2014, 2018 и 2019).

Въпреки това Баная изостава с 10 точки от Хорхе Мартин в спора за трофея, независимо от факта, че испанецът има само три неделни победи. Той обаче печели много със своето постоянство и фактът, че има с едно отпадане по-малко от Баная в неделя. В спринтовете Баная има цели четири нули, докато Мартин е със само две, което дава още едно допълнително предимство на пилота на Прамак Дукати. Той е с четири съботни победи, а Баная има шест.

Баная: Много съм щастлив, наваксахме 11 точки този уикенд

„Парадоксално е да мислим, че Пеко има осем победи, докато Хорхе има само три и той е пред него с 10 точки. Това е отворена рана, но аз мисля, че Баная също го знае и съм убеден, че ще ни донесе удоволствието, което той и отборът заслужават. В крайна сметка Пеко осъзнава стойността на отбора.„Тази година, повече отвсякога, този, който спечели титлата, ще я е заслужил. Същото важи и за този, който ще завърши втори. Между Пеко и Хорхе има огромно уважение, защото и двамата знаят какви са силните им страни. Баная не се страхува да се изправи срещу Хорхе във Валенсия, където Мартин е много силен на домашната си писта. Предизвикателството е отворено и двамата могат да го спечелят. Който и да спечели, ще е заслужил“, каза Тардоци пред GPOne.com.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти