Бивш шеф на Форс Индия на два пъти плащал заплатите на екипа

Бившият шеф на Форс Индия, Рейсинг Пойнт, Астън Мартин и Алпин Отмар Шафнауер разказа някои изключително интересни случки от кариерата си в подкаста High Performance, като най-неочаквано се оказа, че той на два пъти е плащал заплатите на екипа във Форс Индия. От собствения си джоб и сметката е била за милиони.

Форс Индия беше част от Формула 1 от 2008 до средата на 2018, когато тимът затъна във финансови проблеми и фалира заради трудностите на екзотичния си собственик Вижай Малия, който най-после е в затвора в Индия. Тогава тимът беше купен от Лорънс Строл, прекръстен на Рейсинг Пойнт и от 2021 се превърна в Астън Мартин.

В Макларън отбелязват първата титла с Фитипалди

„На два пъти плащах заплатите на екипа, но парите не бяха толкова много – обясни Шафнауер, като става въпрос за екип от над 400 човека. – Става въпрос за милиони и аз ги платих с помощта на моя партньор Soft Pauer – компания, която създава сайтове и приложения. Имахме налични пари. Използвах и собствени пари и тъй като знаех, че те няма да си получат заплатите, знаех, че на хората ще им е трудно. Някои хора живеят от заплата до заплата и аз разбирам това. Трябваше да платим заплатите, а парите от Формула 1, които бяха за тима идваха след пет дни. Трябваше да платим заплатите в петък и в сряда щяхме да вземем парите от Формула 1. Можех да изчакам и да не платя заплатите или да платя с мои пари и да чакам до сряда, за да вземем парите от Формула 1.”

Шумахер посочи Пиер Ваше като виновен за срива в Ред Бул

Шафнауер призна, че няколко дни е бил под напрежение дали ще дойдат парите от Формула 1 или дали няма да се появи някой нов кредитор на Форс Индия и добави, че той дава пари за заплати е било запазено в тайна от хората в екипа.

Никола Цолов ще тества за нов отбор във Формула 3

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти