Бърни се чуди защо Формула 1 не се връща в Германия

Бившият шеф на Формула 1 Бърни Екълстоун изрази съмнения, че настоящият главен изпълнителен директор на Формула 1 Стефано Доменикали наистина полага усилия, за да върне Гран При на Германия в календара на Формула 1. В последните години Бърни редовно се изказва по различни теми, основно, за да критикува хората, които управляват спорта след неговото пенсиониране.

Екълстоун управлява Формула 1 над 40 години, като от 2017 година собственикът на търговските права на спорта е Либърти Медия, като американците малко по-късно се разделиха с Бърни. По времето на британеца обаче Германия обикновено имаше два старта в календара, а сега не е имало Гран При на Германия от 2019, като преди това състезанието не се проведе и пред 2015 и 2017. През 2020 година “Нюрбургринг” прие Гран При на Айфел като част от скъсения календар в сезон, който се оказа доста по-къс заради коронавирус пандемията, но оттогава насам Германия не е приемала старт от Формула 1.

Бърни: Макс ще вземе титлата, Пиастри – след това

“Разочароващо е, че Формула 1 заспа в Германия - обясни Бърни пред RTL. - По мое време най-сериозната подкрепа за спорта идваше от Германия. Сега, изглежда няма финансови възможности и желание Формула 1 да се върне в Германия. Мисля, че Доменикали осигурява това, което искат американските собственици - най-важното е да има повече състезания. Затова не съм сигурен, колко сериозно той работи за това Формула 1 да се върне в Германия.”

Ще се върне ли Германия във Формула 1?

Доменикали винаги е твърдял, че Формула 1 не се връща в Германия защото страната не може да осигури финансиране на състезанието и промоутър, който да се нагърби с организацията. Бърни отново обясни, че Гран При на Германия трябва да получи помощ от Мерцедес, за да се случи, но Тото Волф вече на няколко пъти е казвал, че компанията не може да се ангажира финансово с такъв ангажимент.

Никола Цолов ще тества за нов отбор във Формула 3

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти