Община Стара Загора отличи с почетен знак първата българка, изкачила Манаслу

Старозагорката Христина Йосифова, която е първата българка, изкачила хималайския осемхилядник Манаслу, получи почетен знак на Община Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на местната администрация. Отличието връчи временно изпълняващият длъжността кмет арх. Мартин Паскалев по време на среща с алпинистката и нейните родители.

Арх. Паскалев изказа благодарност на Йосифова за това, че прославя името на Стара Загора и на България по света и и пожела да изкачи и следващи върхове. Той отбеляза, че тя е пример за малки и големи и поздрави родителите и. „Човек, за да постига такива цели, трябва да притежава воля, хъс и борбеност", каза арх. Мартин Паскалев и изрази надежда за нови поводи за срещи с младата спортистка.

„Голяма чест за мен е да бъда в тази зала, за първи път съм в Община Стара Загора по такъв повод, малко смутена, но и горда, че се оценява моето постижение“, каза Христина Йосифова. Тя разказа, че страстта й към планината е започнала от ранна детска възраст. По думите и физическата и подготовка е постоянна, а на първо място е здравето. Алпинистката посочи, че не е определила следващото си предизвикателство, но със сигурност Манаслу не е последният и връх. "Трябва ми малко време за адаптация тук. Еверест винаги стои в моите мисли, но засега експедициите до там са твърде комерсиални“, коментира още тя и увери, че не катери за признание, а заради близките си и заради примера, който може да даде.

Родителите на старозагорката я определиха като упорита, трудолюбива и поставяща си високи цели още от дете.

Манаслу е осмият по височина връх на планетата. Той се издига на 8163 метра над морското равнище. Първото българско изкачване на върха прави Боян Петров, който е и българският височинен алпинист с най-много изкачени осемхилядници.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти