Гонсалес с първа победа в Moto2, Огура е големият печеливш от дъжда в Япония

Мануел Гонсалес спечели своята първа победа в клас Moto2 на световния шампионат по мотоциклетизъм на писта, но големият печеливш от дъжда в Гран При на Япония беше лидерът в генералното класиране Ай Огура.

Състезанието започна по план в 12:15 часа местно време, но почти веднага след изгасването на светофарите над пистата заваля. Това наложи спирането на надпреварата още в първия ѝ тур, а тя беше подновена след забавяне от малко над 15 минути.

Докато се случи това обаче дъждът спря и трасето започна да изсъхва. В този момент дойде печелившото решение за Гонсалес, Огура, Филип Салач, Йереми Алкоба, Зонта ван ден Гурберг и Шави Артигас, които въпреки водата по пистата заложиха на сликовете за рестарта. В първата обиколка всички те изостанаха, но много бързо се видя, че техният избор е правилен.

Още в третия тур Огура успя да поведе, след което беше настигнат от Гонсалес, който направи малко по-бавен прогрес покрай пилотите с гумите за мокро. Атаката на испанеца дойде в спирането за деветия завой в деветата обиколка на състезанието, което беше скъсено от 19 на 12 тура заради паузата.

След като поведе Гонсалес се откъсна пред Огура и завърши на 2.5 секунди пред японеца, който за трета поредна година се качва на подиума в домашното си състезание. През 2022 Огура спечели на „Мотеги“, а преди година остана на второто място зад Сомкиат Чантра.

Тройката оформи Салач, за когото това е първо качване на подиума от Франция миналата година. Най-напред от пилотите с мокрите гуми финишира Челестино Виети, който завърши на седмото място, но на близо 54 секунди зад победителя Гонсалес.

За Огура днешният резултат е изключително ценен в битката му за титлата, тъй като всички негови директни съперници караха с мокрите гуми и завършиха доста назад. В генералното класиране японецът води с актив от 228 точки и аванс от цели 60 пред своя съотборник Серхио Гарсия, който остана 14-ти днес. Трети на 65 точки зад лидера е деветият от днес Алонсо Лопес, който изпревари завършилия 16-ти Арон Канет. Победителят от Индонезия миналата седмица изостава със 72 пункта от Огура.

А японецът ще има шанс да си гарантира титлата в Moto2 за 2024 година още в следващото състезание, което ще бъде в Австралия след две седмици. За целта той ще трябва да си тръгне с аванс от повече от 75 точки от надпреварата на „Филил Айлънд“.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти