Акоста не беше най-бързият пилот, но спечели първия си полпозишън в MotoGP

Педро Акоста не беше най-бързият пилот на пистата „Мотеги“ по време на квалификацията за Гран При на Япония, но въпреки това спечели първия полпозишън в кариерата си в MotoGP.

Акоста си гарантира първото място на старта с време от 1:43.018, което беше постигнато в много трудните смесени условия на „Мотеги“. В началото на втората фаза маршалите започнаха да развяват знамената за дъжд и това се отрази на времената, които първоначално бяха в рамките на 1:45.7.

Постепенно обаче дъждът спря и пистата изсъхна, с което темпото рязко се подобри. Така стигнахме до финалните минути, в които Марк Маркес постигна извънземната обиколка от 1:42.868, която обаче беше изтрира заради микроскопично излизане от пистата от страна на испанеца на изхода от завой №4.

Именно тази изтрира обиколка на пилота на Грезини Дукати позволи на Акоста да спечели полпозишъна, въпреки че беше с 0.150 по-бавен от Маркес. Втори на старта ще застане Франческо Баная, който също имаше една драматична сесия.

Първоначално италианецът нямаше никакво сцепление в задницата на своя мотор и се прибра в бокса след само една бърза обиколка. Във второто си излизане обаче световният шампион беше много по-уверен и стигна до второто място, изоставайки с 0.246 от Акоста. След финала на квалификацията Баная остана и без гориво в своя резервоар и трябваше да бута мотора си, за да се прибера в бокса.

Тройката с пасив от 0.423 изненадващо оформи Маверик Винялес от Априлия, а на втората редица ще са Енеа Бастианини, Брад Биндър и Франко Морбидели. Третият ред ще си поделят Фабио Ди Джанантонио, Марко Бедзеки и Марк Маркес, който след изтритата си обиколка потъна до деветото място.

Проблемите за испанеца обаче не бяха толкова големи, колкото тези за лидера в генералното класиране Хорхе Мартин. Мартинатора бе много бърз в първото излизането на пистата, но падна във второто, когато пистата беше в много по-добро състояние, с което записа най-слабата си квалификация и от Австрия миналата година насам. Пилотът на Прамак Дукати ще стартира 11-ти, точно зад Алекс Маркес и непосредствено пред Фабио Куартараро.

В края на първата фаза на квалификацията Морбидели оглави класирането с време от 1:43.746 и аванс от 0.259 пред Куартараро, който също продължи към втория сегмент. Първи извън него остана Раул Фернандес, който изостана с 0.117 от Куартараро и ще стартира 13-ти.

До него на петата редица ще застанат Джак Милър и Алейш Еспаргаро, а на шестата ще се наредят Йоан Зарко, Жоан Мир и Аугусто Фернандес. Единственият представител на домакините Такааки Накагами не можа да оправдае очакванията, които имаше към него след силните петъчни тренировки и ще стартира 21-ви, зад Алекс Ринс и Лука Марини, които ще му правят компания на седмата редица.

Заместникът на контузения Мигел Оливейра в екипа на Тракхаус Априлия Лоренцо Савадори ще потегли 22-ри. Последен на стартовата решетка ще бъде участващият с „уайлд кард“ пилот на Ямаха Реми Гарднър.

Уикендът за Гран При на Япония, 16-ти кръг за сезон 2024 в MotoGP, продължава в 9:00 часа българско време със спринта, който ще бъде с дължина от 12 обиколки. Основното състезание на пистата „Мотеги“ е предвидено за 8:00 часа утре сутринта и ще може да бъде следено на живо на Sportal.bg.

Снимки: Red Bull Content Pool

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти