Априлия и Хонда с нови технически директори в MotoGP

Отборите на Априлия и Хонда в MotoGP обявиха назначаването на нови технически директори, които ще заемат своите длъжности след края на сезон 2024.

Априлия ще се раздели с Романо Албесиано, който отговаряше за развитието на RS-GP през последните 11 години, а на негово място ще дойде Фабиано Стерлакини. През последните години Стерлакини работи в КТМ, но беше освободен по-рано през лятото. Преди това той прекара общо 17 годиниа в Дукати, след което през юли 2021 премина в КТМ.

Албесиано няма да бъде безработен дълго, тъй като той ще премине в Хонда, за да замени Кен Каваучи. Каваучи премина в Хонда след оттеглянето на Сузуки в края на 2022 година, но догодина той ще бъде преместен в тестовия тим на Хонда.

Албесиано ще се превърне в първия технически директор на Хонда, който не е от Япония. Надеждите на шефовете в Токио са това да позволи на марката тя по-бързо да се върне към челото на MotoGP, след като изостана в последните години.

Догодина Хонда ще продължи да разчита на световния шампион за 2020 Жоан Мир и Лука Марини. В Априлия пък ще стартира изцяло нова ера с Хорхе Мартин и Марко Бедзеки, които ще заменят Маверик Винялес и Алейш Еспаргаро, който прекратява състезателната си кариера и ще стане тестов пилот в Хонда.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти