Астън Вила се възползва от грешка на Нойер и нанесе първа загуба на Байерн при Компани

Астън Вила надделя с 1:0 в домакинството си на Байерн (Мюнхен) в мач от втория кръг на новия лига формат на Шампионската лига. Единственото попадение в срещата бе дело на резервата Джон Дюран (79’), който се разписа след сериозна грешка на Мануел Нойер. Това бе първо поражение за Венсан Компани начело на германския гранд. Неговите възпитаници владееха топката в по-големи периоди от време и създаваха впечатление, че държат случващото се на терена, но атаките на бирмингамци на скорост често създаваха сериозни проблеми на гостите. По този начин домакините от Астън Вила записаха втора поредна победа в турнира и уверено продължават да трупат точки на сметката си. От своя страна Байерн, който спечели внушително в първия си двубой преди седмица, засега остава само с актива си от три точки.

Баварците започнаха много активно двубоя и още от началните секунди опитаха да овладеят случващото се на терена. На тяхната сметка дойде и първото хубаво положение в мача още в шестата минута, когато центриране от вътрешността на полето достигна Хари Кейн, който стреля, но Емилиано Мартинес спаси. Впоследствие се оказа, че нападателят на гостите е бил в засада. Германците създадоха нова суматоха в наказателното поле няколко минути по-късно, когато този път Гнабри отдясно получи в пеналта и опита да намери свой съотборник вляво, но подаването бе пресечено от бранител.

След 15-ата минута играчите на Астън Вила се поокопитиха и започнаха да изравняват играта, трупайки самочувствие. Добро центриране в наказателното поле бе с мъка изчистено от отбраната на Байерн. В 20-ата минута Дайо Упамекано не успя да се справи с дълга топка и вместо това фаулира Оли Уоткинс, което му донесе жълт картон. Центрирането в крайна сметка създаде сериозен хаус в лошо подредената отбрана на гостите, където най-съобразителен се оказа Пау Торес, който успя да я прокара в мрежата на Мануел Нойер. Ситуацията обаче бе прегледана с ВАР и съдията Мариан Петрску отмени гола.

Домакините пропиляха нова добра ситуация в средата на първата част след нов пас в дълбочина към Уоткинс. Топката бе пратена вляво, а центрирането от фланга намери в хубава позиция Амаду Онана, но той стреля в ръцете на Нойер. Лоша новина за Унай Емери дойде в 27-ата минута, когато Джейкъб Рамзи получи травма при един спринт и трябваше да бъде заменен от Леон Бейли.

Играчите на Байерн на свой ред отговориха след половин час игра с много качествен пробив на Серж Гнабри отдясно, който надбяга бранителите, но вместо да подаде на Хари Кейн около точката за дузпа, той предпочете да стреля неточно встрани от лявата греда на Емилиано Мартинес. Аржентинецът трябваше да се намесва решително пет минути преди края на първата част, когато Майкъл Олисе отправи много точен удар.

На почивката Венсан Компани предприе промяна и пусна на терена Джамал Мусиала, който замени Кингсли Коман. В първите десетина минути на втората част двата тима успяха да си разменят по една опасност, но без особена промяна в игровото поведение на двата отбора. Байерн отново продължаваше да задържа топката в своя владение в по-големи периоди, а домакините от Астън Вила по-скоро опитваха да се възползват от празните пространства и да атакуват на скорост. Малко след 60-ата минута добро взаимодействие между Джамал Мусиала и Хари Кейн бе близо до това да остави втория в позиция за изстрел, но той бе блокиран.

Баварците на няколко пъти успяваха и впоследствие да изострят случващото се на терена, но в крайна сметка защитниците на бирмингамци успяваха в последния момент да се намесят достатъчно добре, за да предотвратят опасността. Така се стигна до 79-ата минута, когато Пау Торес с отличен пас в дълбочина намери в предни позиции Джон Дюран, заменил малко преди това Оли Уоткинс, а нападателят изключително елегантно прехвърли излезлия необмислено напред Мануел Нойер и се разписа много красиво за 1:0.

Футболистите на Байерн опитаха да наложат още по-масиран натиск в последните минути, за да достигнат поне до изравняване. Най-доброто им положение бе в началото на добавеното време, когато Джамал Мусиала направи великолепно подаване в наказателното поле, което достигна до включилия се на скорост Серж Гнабри, който се озова очи в очи с Емилиано Мартинес, но не успя да го преодолее. В добавеното време аржентинецът трябваше да прави още една последна изключително важна намеса, за да запази “сухата” си мрежа след удар с глава.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти