Елитни атлети от Кения и Мароко пристигат за Софийския маратон

Рекордните над 6000 души ще се включат в тазгодишното издание на Софийския маратон, което ще се проведе на 13 октомври в София. Ден по-рано ще има и специален старт на 5 км. Бройката на участниците обхваща всички дистанции, които ще бъдат включени в надпреварата.

Към момента за бягането на 10 км има записани над 2100 участници, за 21 км са близо 2000, а в класическата дистанция от 42.195 км до момента участие са заявили 850 състезатели. На късата дистанция от 5 км, която ще се проведе на 12 октомври, участниците до момента са над 700.

Най-силните елитни състезатели тази година ще са от Кения и Мароко, като организаторите споделиха, че не са успели да осигурят участие от Етиопия заради големия брой маратони през есента.

Директорът на Софийския маратон Даниел Дуков разкри, че очаква при мъжете най-силен резултат от 2:10-2:11 часа, а при жените 2:29.

Той увери всички участници, че ще получат своите възпоменателни медали, като призна, че до момента са поръчани 5000 медали, но след като бройката участници е надвишена, веднага са поръчани допълнителни, които се очаква да пристигнат съвсем скоро.

“Столична община надгражда надпреварата като все по-колоритно и туристически насочено събитие. Желанието е да приобщим не само участниците, но и много хора като публика покрай трасето, които да подкрепят атлетите. По трасето ще бъдат изградени осем сцени, на които ще има забавни програми, музика, настроение… Всеки престижен европейски град има своя маратон, за София той е емблематично събитие и целта ни е да надграждаме от година на година. Апелираме за разбиране от жителите на града, нека поне в един ден от годината да дадем път на бегачите и столицата ни да стане още по-спортна,“ каза на пресконференция днес Димитър Шалъфов – председател на Комисията за децата, младежта и спорта към Столична община и председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“.

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов изтъкна значението на Софийският маратон и информира за дейността на олимпийската централа по популяризира на събитието в чужбина.

“Софийският маратон е повече от състезание, той е значимо събитие не само за столицата. В атлетическите среди виждаме как той се разраства и надгражда от година на година. Повишава се и нивото с участието на все по-класни бегачи. Тази есен маратонът е част от събитията, с които отбелязваме 100-годишнината на Българската федерация по лека атлетика,“ обяви Диян Драшков, спортен директор на БФЛА. На срещата с медиите изтъкнатата ни атлетка Милица Мирчева апелира повече хора да намират време за спорт и движение. „Софийският маратон е добра възможност да бъдем активни и да се раздвижим, спортът дарява със самочувствие и здраве,“ каза още Милица, която е национална рекордьорка в тази дисциплина с постижението си от 2.29:23 ч. от Копенхаген през 2022 г.

Традиционно Wizz Air София маратон ще бъде и с много благородни каузи. Отново на старт ще застанат участниците в бойкия отбор на „Паракидс“. Специално за събитието в София пристигат 8 параатлети от Иран с колички и асистенти, които традиционно участват в много Европейски маратони.

През 2024 година маратонът се присъединява към световното движениe Runner 321 (Бегач 321), коeто обръща специално внимание върху спортните възможности и шанса за равностойна изява в масовите спортове на състезатели със Синдром на Даун наравно с останалите. Очаква се и традиционното участие на хората с трансплантации.

"Никога досега не имало толкова силен интерес към маратона. До момента имаме записани над 2100 атлети на 10 км, близо 2000 на 21 км и повече от 850 в маратонската дистанция, което е без прецедент. Само през последната седмица се регистрираха над 1800 бегачи… Отделно очакваме и над 800 по най-кратката дистанция на 5 км. За първи път Софийският маратон ще бъде с подобен подгряващ старт в деня преди самото състезание. По този начин откликваме на хилядите желаещи да се впуснат в състезателна обстановка, с чипове в стартовите номера и времеизмерване в масовата надпревара, съпътстваща основното изпитание на 42.195 км,“ информира Анатоли Илиев, оргсекретар на „София – европейска столица на спорта“, преди да връчи специален позлатен паметен медал „София – световна столица на спорта 2024“ на Димитър Шалъфов.

Стартът на 5-километровото бягане ще бъде на 12 октомври, събота, в 18.00 ч. пред Двореца от площад „Александър Батенберг“, мястото, откъдето на другия ден, в неделя ще потеглят елитните атлети на дистанциите 42.195 км, 21 км и 10 км. След това участниците в кратката дистанция се насочват на Запад към бул. Мария Луиза, по който стигат до Лъвов мост и обратно до Съдебната палата, после по улиците Алабин, Гурко, Раковски, бул. Цар Освободител до Софийски университет, бул. Левски, покрай Народно събрание и храм-паметник Александър Невски и пак обратно по Цар Освободител до финала пред Двореца. Така стартиращите на 5 км ще могат да преминат покрай едни от най-емблематичните за София символи и забележителности. Като на истинско състезание най-бързите на 5 км ще получат материални награди, предвидени за класираните на първите 10 места. Участник в масовия старт на най-кратката дистанция може да се включи на следващата сутрин в изпитанията на по-дългите маршрути на 10 км, 21 км и в маратона на 42.195 км,

“И тази година сред участниците ще има много класни атлети, у нас пристигат елитни маратонци от Кения, Мароко и др., все още се уточняват имената и подробности за визовия режим. Наред с това новото трасе предполага силни резултати, очакваме постижения около 2.10 ч. при мъжете и под 2.30 ч. при жените. Заявките на българските маратонци ще станат известни след седмица, всички те отново ще атакуват държавните рекорди.

Тазгодишният Wizz Air София маратон получи ново авторитетно признание, като прие домакинството на Европейско железничарско първенство по маратон на Асоциацията на европейските железници (USIC). Това означава, че на 13 октомври в българската столица ще бъдат коронясани континенталните индивидуални и отборни шампиони на милионите служители в жп-транспорта. Интересът към първенството е огромен, приети са заявки за участие с пълни отбори от Австрия, Чехия, Дания, Германия, Англия, Италия, Люксембург, Полша, Словакия, Швейцария и България,“ съобщи Даниел Дуков, спортен директор на маратона..

С приближаването на събитието все по-активни са посланиците на маратона, сред които олимпийската шампионка Ивет Горанова, Ренета Камберова и Християн Стоянов.

Всички участници в Wizz Air София маратон 2024 на дистанция 21 км и 42.195 км ще получат карта за безплатно пътуване в градския транспорт в дните на маратона. Нещо повече - разписанията за уикенда ще бъдат променени и линиите ще се движат като в делничен ден. Наред с това в периода 11, 12 и 13 октомври всички участници могат да посетят безплатно Регионалния исторически музей - София, като представят стартовия си номер от маратона.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти