Давид Алонсо триумфира в Индонезия и сложи една ръка върху титлата в Moto3

Давид Алонсо сложи една ръка върху титлата в Moto3 за 2024 година, след като постигна своята девета победа в 15 старта от началото на сезона по време на Гран При на Индонезия.

На „Мандалика“ колумбиецът спечели по обичайния за себе си начин, а именно чрез много силна атака в последните километри. Той поведе за първи път четири тура преди края, но след това изостана до петото място.

Това обаче не се оказа фатално за пилота на Хорхе Мартинес Аспар и той отново прогресира до челото. Неговата решителна атака дойде в спирането за десетия завой в последната обиколка, когато той не остави шанс на Адриан Фернандес и Давид Муньос, за да поведе.

До финала Фернандес и Муньос нямаха шанс да контрират Алонсо, който стигна до победата. Фернандес, по-малкият брат на пилота от MotoGP Раул Фернандес, записа първия си подиум в световния шампионат, а Муньос за втора поредна година остана трети на „Мандалика“.

А с победата си днес Алонсо оформи аванс от цели 97 точки пред финиширалия шести Дани Олгадо. Това означава, че колумбиецът ще може да спечели титлата в Moto3 още в Япония следващата седмица, цели четири кръга преди края на сезона. За целта той ще трябва да спечели с три точки повече от Олгадо и да не губи повече от 5 спрямо Иван Ортола, който днес остана девети след общо три минавания през дългата обиколка.

А със своя 13-ти успех в най-малкия клас Алонсо изравни Романо Фенати на върха в класацията по най-много победи в Moto3, откакто класът беше ребрандиран от 125 кубически сантиметра в началото на 2013 година.

Снимки: Red Bull Content Pool

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти